Vučić: Nije postojala ideja o stepenastom cenzusu za koalicije

90

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije postojala ideja o uvođenju takozvanog stepenastog cenzusa, odnosno o povećanju cenzusa za predizborne koalicije i da su ti navodi neistiniti.

„Nije postojala ideja (o tome). Kada bi uvodili stepenasti cenzus i kada bi se on povećavao, išli bi kontra onih koji su manjina, odnosno protiv političkih protivnika. Neće biti toga. I novine koje su objavljivale to, nisu objavljivali tačne informacije“, rekao je Vučić u Bečeju.

On je rekao da je potrebno da se vodi računa o tome da se ne povećava prag za manjinske grupe i da je to jedina stvar o kojoj se još razgovaralo.

Komentarišući izjave onih koji kritikuju ideju o smanjenju cenzusa neposredno pred izbore, Vučić je rekao da se tom merom dobija reprezentativniji parlament i da to može da pogodi samo najjaču stranku, a to je i dalje Srpska napredna stranka.

„Svi koji žele da izađu na izbore su se saglasili sa tim. A oni koji ne žele, to su oni koji su protiv autoputeva, pruge, protiv svake fabrike. Smetaju im ovakve i onakve kocke, kada isplatimo ‘švajcarce’, ni to ne valja. Ja još nisam čuo da su zadovoljni. Te političke komentare razumem, jer oni moraju da budu protiv, ali koje je njihovo pravo tu ugroženo?“, rekao je Vučić.

On je rekao da se opozicija protivi toj ideji samo zbog toga što nakon izbora neće moći da kaže da SNS ima 60 odsto u parlamentu, a da osim Socijalističke partije Srbije ostali ne postoje.

„A ja hoću da se ponosim razlikama i drugačijim idejama. Da vratimo život u parlament. I to ćemo i da uradimo“, rekao je on.

Govoreći o navodima pojedinih medija da su u krvi lidera Pokreta slobodnih gradjana Sergeja Trifunovića pronaženi tragovi opijata nakon saobraćajne nesreće u Beogradu, Vučić je rekao da ne želi da o tom govori ali da ako su lekari sa VMA to potvrdili onda nema nikakve sumnje.

„Ali ja i ne znam koga bi to iznenadilo i šta je tu čudno“, rekao je on.

Vučić je rekao da je sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom razgovarao o situaciji u regionu i odnosima sa Prištinom.

„Nismo imali bog zna šta da kažemo jedan drugom. Ja sam rekao da smo mi po ukidanju taksi spremni da razgovaramo sa predstavnicima Prištine, da pričamo o miru i kompromisu“, rekao je Vučić i dodao da očekuje skoru posetu Borela Srbiji.

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...