Komemoracija povodom smrti Nede Arnerić: Napustila nas je naša poslednja zvezda filma

154

Komemorativni skup povodom smrti Nede Arnerić ((1953-2020) istaknute filmske glumice održan je danas u Jugoslovenskoj kinoteci, a veliki broj prijatelja i kolega došao je da oda počast filmskoj divi.

Komemoracija je počela sa minutom ćutanja, a govor je održao Pantelić Jugoslav koji je pročitao telegrame koji su stigli.

Na skupu su govolili njeni prijatelji i kolege, a najavljeno je da će u okviru ovogodišnjeg festivala FEST biti prikazana i retrospektiva stvaralaštva Nede Arnerić.

Glumac Feđa Stojanović rekao je da je njen način ophođenja bio toliko fin, da je potpuno odudarao od sredine u kojoj živimo.

On je rekao da je Neda bila vredna, profesionalna i prava dama sa velikim slovom „D“.

„Njen način ophođenja je bio toliko fin, gospodski, uglađen, da je potpuno odudarao od sredine u kojoj živimo“, kazao je Stojanović.

Skrhana bolom Mira Banjac nije mogla da dođe na komemorativni skup, te se od Nede Arnerić oprostila dirljivim rečima.

„Napustila nas je poslednja autentučna zvezda filma. Otišla je Neda sa izuzetnom dušom“, stoji u telegrafmu koji je poslala Mira Banjac.

„Žao mi je što neću biti na komemoraciji jer sam u Kolkati, veoma me je pogodila Nedina smrt, još uvek ne verujem da je otišla zauvek“, stoji u telegramu koji je poslao Goran Paskaljević.

„Za kratko vreme ugasile su se tri sjajne zvezde jugoslovenskog filma Dušica Žegarac, Milena Dravić i poslednja Neda Arnerić. Čini mi se da se sa njima ugasila i duhovna jugoslavija iz sretnih vremena. Milena je bila svestrana glumica, Dušića je bila tragičarka kao i njen život, a Neda Arnerić je bila život i ljubav. Vrlo rano je počela, ušla u je u film Puršie Đorđevića, a nakon toga igrala je u stotinu filmova jugoslovsnekih i internacionalnih. Uvek različita, dajući sebe u svakom kadru. Radio sam sa Nedom dva filma “Večita zvona” i “Haloa – praznik kurvi”. Bili smo oba zaljubljenici filma i ona je unosila svu svoju lepotu i ljubav u svaki filmski kadar, davajući filmu sve što je imala u sebe. Voleo sam Nedu. Ostaje u nama koji smo imali sreću da osetimo njen talenat i ljubav, a biće u svakom domu kada se pusti neki od njenih filmova. Zato je sa Nedom otišao još jedan član naše velike porodice“, napisao je reditelj Lordan Zafranović koji je telegram uputio iz Praga.

„Teško će mi biti da prihvatim da više nećemo zajedno stati na scenu, a i večeras je trebalo da zajedno budemo na sceni. Uvek si bila tu, a i nisi bila tu. Tiho bi se ušunjala u pozorište, bife, garderobu, šminkernicu, pa i na scenu. A na sceni bi postala glasna, konačno se pustila i otvorila skroz“, rekla je o preminuloj koleginici glumica Elizabeta Đorevska.

Neda Arnerić će biti kremirana, a njena urna će biti položena u Aleju zaslužnih građana. Ispraćaj za komemoraciju je u subotu 18. januara, u 16.30 na Novom groblju.

Čuvena srpska glumica preminula je 10. januara, u 67. godini života.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...