Zvanično počeo proces opoziva Donalda Trampa u Senatu

106

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je danas zvanično počeo, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija zvanično uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku, javio je Glas Amerike (Voice of America VOA).

Članovi Predstavničkog doma, takozvani „menadžeri“, ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu „optužnice“ u daljem procesu protiv Donalda Trampa.

Posle unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih „menadžera“ Adam Šif pročitao je njen sadržaj naglas.

Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat ju je zvanično prihvatio, a u nastavku sledi polaganje zakletvi predsedavajućeg sudije i porotnika.

Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts položiće zakletvu tokom dana, a potom se očekuje da to uradi i stotinu senatora.

Suđenje Donaldu Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara.

Rezolucija o opozivu je „optužnica“ koju će zastupati „menadžeri“ Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila neka pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je nagovestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje iz Senata.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...