Agencija koja zapošljava radnike na RTV-u ne postoji u registru

115

Novosadska agencija Laboris HRS, koja je na tenderu dobila ugovor vredan 200 miliona dinara za posredovanje pri zapošljavanju na Radio-televiziji Vojvodina, ne nalazi se u Registru agencija za zapošljavanje pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Uvidom u spomenuti registar, može se zaključiti da se u njemu trenutno nalazi 120 agencija, od kojih je 10 iz Novog Sada, ali ne i Laboris HRS. To zapravo znači da je ta agencija došla do posla vrednog 200 miliona dinara protivno nedavno usvojenom Zakonu o agencijama za zapošljavanje, jer nije registrovana kao agencija za zapošljavanje, prenosi VOICE.

Pomenuti zakon propisuje da su sve agencije koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju u obavezi da od 1. januara 2020, osim ispunjenja neophodnih uslova prostorne i kadrovske opremljenosti, imaju dozvolu resornog ministarstva za obavljanje pomenute delatnosti. Tek nakon toga ispunjavaju uslov za upis u Registar agencija.

Menadžment RTV-a potpisao je 6. januara ugovor s konzorcijumom novosadskih agencija Montop HRS i Laboris HRS za usluge angažovanja 371 radnika. Vrednost ugovora je 200 miliona dinara i on će važiti dok novac ne bude bio potrošen. Montop HRS nalazi se u Registru agencija.

Kako saznaje VOICE, osnivač agencije Laboris HRS je Vesko Pižurica, donedavno vlasnik novosadske agencije Optimum MV-NS, čiji rad proverava Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, zbog navodnih zloupotreba položaja odgovornih lica radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u vrednosti od 200 miliona dinara.

Osim Optimuma, tužilaštvo proverava i poslovanje agencije Montop HRS, kao i beogradske agencije Sequester Employment. Te tri agencije činile su konzorcijum koji je za 200 miliona dinara već posredovao u angažovanju radnika na RTV-u tokom 2019. godine. Razlog za to je krivična prijava koju je protiv konzorcijuma podneo Sindikat Nezavisnost RTV-a, pošto agencija Optimum nije ispunjavala uslov za učešće na tenderu jer je pravosnažno osuđena zbog angažovanja radnika na crno.

Procenjuje se da radnici angažovani posredstvom agencija na RTV-u koštaju sedam odsto više nego stalno zaposleni na istim poslovima, zbog provizija koje uzimaju agencije.

Još jednu bitnu novinu donosi Zakon o agencijskom zapošljavanju koji će stupiti na snagu 1. marta ove godine, a odnosi se na to kakav će status imati zaposleni posredstvom agencija. U tom delu zakon propisuje određena ograničenja.

Član 14. propisuje da ukupan broj ustupljenih zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme kod poslodavca korisnika (agencije) ne može da bude veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih kod poslodavca korisnika (RTV) na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih, odnosno na dan izmene tog ugovora kojima se menja broj ustupljenih zaposlenih.

S obzirom na to da u RTV-u ima oko 1.200 zaposlenih, agencije Montop i Laboris moći će da na određeno vreme angažuju maksimalno 120 ljudi, dok će preostali morati da dobiju ugovor na neodređeno vreme (prema ugovoru do 251 osoba).

Agenciju Laboris prati još kontroverzi, a jedna od njih je i veza sa agencijom Optimum koja se nalazi na istoj adresi gde je pre nepunih godinu dana registrovan Laboris.

Kako VOICE saznaje, angažovani preko konzorcijuma agencija Montop i Laboris u RTV-u dobili su poziv da potpišu ugovore o radu u sedištu agencije Laboris 15,16 ili 17. januara. Zanimljivo je da je svima sms poruka stigla sa istog telefonskog broja sa kog su im ranije stizala obaveštenja iz agencije Optimum.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...