Miodrag Kostić širi poslovanje u Italiji, razmišlja o kupovini luke u Trstu

69

Srpski preduzetnik, vlasnik luksuznih hotela Kempinski u Savudriji i Portorožu, razmišlja da kupi luku u Trstu, između dokova II i III, hangare 6 i 9, kao i terminal Adria, prenosi italijanski časopis Il Piccolo.

Po pisanju časopisa, Miodrag Kostić je jedan od najbogatijih ljudi u bivšoj Juglosaviji i najveći preduzetnik u Srbiji.

Njegova imperijia s oznakom MK Group i sedištem u Beogradu, proteže se od prehrambene industrije, gde je sve počelo sa šećerom, a nastavilo se pridruživanjem Carnexa, pa sve do turističko-ugostiteljskog sektora, gdje je vlasnik brojnih luksuznih objekata na jadranskoj obali, od Slovenije do Crne Gore.

Vredi izdvojiti luksuzne objekte u kojima se nalaze hoteli Kempinski u Savudriji i Portorožu. Pored svega navedenog, Kostić je odlučio da proširi svoje poslovno carstvo u smeštajnom sektoru na severnu obalu Jadranskog mora i uloži 110 miliona evra, težeći jačanju elitnog turizma s hotelom Kempinski i golf terenima u Savudriji.

Međutim, spreman je da u značajnoj meri poveća investiciju ako uspe da u Starom pristaništu u Trstu dobije hangare 6 i 9, vodenu površinu ispod ova dva skladišta razgraničenu dokovima II i III, ceo dok II (koji je trenutno ustupljen na korištćenje vatrogasnoj službi), kao i ceo Adria terminal.

Uz to, iako se to ne vidi iz izjave o zainteresiranosti budući da spada u nadležnost organa vlasti, zahteva se i spoljna susedna brana.

Kako navodi italijanski list, dva su cilja: zaštitno prestrukturiranje namenjeno rezidencijalnoj upotrebi, kao i realizacija marine „opremljene da primi plovila za zabavu, od onih srednje veličine do velikih jahti“. Adria terminal bi u tom slučaju postao uslužni prostor (parking, …) na raspolaganju okolnog područja.

Kostić je mislio da ozvaniči svoje planove putem izjave o zainteresovanosti, unete u zapisnik Opštine grada Trsta još 2. jula 2018. godine: njegova „kandidatura“ nikada nije bila izneta u javnost, ali, sada, budući da je konačno u toku osnivanje javnog konzorcijuma koje ima zaduženje da stavi na prodaju oko četrdeset skladišta, namera preduzetnika poreklom iz Vojvodine izlazi na videlo.

Kostić je već imao prilike da se susretne s gradonačelnikom Dipjacom, kojem je preporučio da ne insistira na preobražaju Adrija Terminala u pristanište kruzera, nakon što 15. februara 2022. godine istekne aktuelni ugovor o koncesiji GMT-u (Genoa Metal terminal).

Razlog je jednostavan: ako se ostvari zacrtani cilj o marini između dokova II i III, pogled na hiljade turista koji su izmileli sa kruzera na samo nekoliko desetina metara udaljenosti, opremljenih rančevima i flašicama s vodom, ne bi svakako bio u skladu sa slikom elegentanog pristaništa za deluks plovila.

U izjavi zainteresovanosti MK ne iznosi finansijska predvidjanja. U ovoj fazi nema smisla navoditi cifre, s obzirom da će konzorcijum, za vreme tendera, odrediti osnovnu cenu dobara koje treba dodeliti u Starom pristaništu, a koji se kreću od kulturno-izlagačke delatnosti do citadele Greensisam. Baš one koja se dopada Kostiću, navodi list.

Primetni su ambiciozni planovi Kostića za elitni turizam u Italiji, a i on sam je više puta istakao opredeljenost ka privlačenju najbogatijih gostiju regiona.

Očigledno je da je Kostić, koji uspešno posluje u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, i te kako poželjan investitor u Italiji. Pored investicija u regionu, kompanija je prošle godine najavila i nove investicije u hotel Grand na Kopaniku, kako bi dodatno podigla standard usluga, piše list.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...