Vučić o zagađenju: Ja kao srčani bolesnik nisam osetio probleme sa vazduhom, izmišljate da vi osećate

1.727

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da postoji realan problem sa zagađenjem vazduha u Srbiji, ali je rekao i da postoji kampanja širenja panike, „koja je ponekad groteskna“.

„Postoji panika, i vi je širite, i svi je šire, mislim na sve ljude koji učestvuju u vođenju kampanje. Postoji realan problem, naravno, ali postoji i kampanja, koja je ponekad groteskna. Postoji i realan problem koji postoji više decenija, postoji i u Milanu, na primer, koji je jedan od najrazvijenih evropskih gradova“,  rekao je Vučić.

„Uopšte ne želim opravdanje, želim rešenje“, dodao je on.

Vučić je dodao da i njegova deca žive u najzagađenijem delu Srbije, Novom Beogradu.

„Vi danas imate i globalno zagrevanje i neuporedivo veći nivo drumskog saobraćaja,  oko 20 odsto zagađenja dolazi od drumskog saobraćaja. Danas u Beogradu imate 650.000 automobila, što je duplo više nego pre 10 godina. U Centralnoj Srbiji imate veliki broj EURO 3 i EURO 4 motoa“, rekao je predsednik, koji je naglasio da je preporučio Vladi da zabrani uvoz ovih automobila.

Govoreći o EPS, koji se percipira kao jedan od najvećih zagađivača, predsednik je rekao koliko je novca uloženo u ekološke standarde, i najavio nova ulaganja. On je pomenuo i mini huidroelektrane kao jedan od potencijalnog izvora zelene energije i da treba postaviti pitanje – da li hoćemo zelenu energiju ili ne.

Predsednik je govorio i o reakciji Vlade Srbije na zagađenje vazduha, ali i o subjektivno osećaju zagađenja.

“ Za neke bi bolje bilo da ne izlaze u javnost. Ja sam zamolio Anu i pitao je li čovek živ (misleći na Trivana). Vidim da ljudi misle da se nešto poslebno događa, a ništa se ne događa. Ako je pitanje da li svi radimo svoj posao, ne radimo ga uvek. Nema mesta panici, to je najvažnije za ljude da rade. Ja kao srčani bolesnik nisam osetio probleme sa vazduhom. Izmišljate da vi osećate (obraćajući se Jovani Joksimović). Ne bih imao problem da kažem da osećam“, rekao je Vučić.

Dobar deo investicija, rekao je Vučić, je već započet, ali to nije i neće biti dovoljno.

„U Nemačkoj je donesen plan da se rastereti drumski saobraćaj, u železnicu je uloženo je 86 milijardi evra. Mi ćemo uložiti tri ili četiri milijarde, računajući i ono što smo već uložili. Kad napravimo prugu Beograd-Novi Sad ja više neću ići automobilom“,  rekao je predsednik.

Uvek je, kaže, bežao od prebacivanja odgovornosti na nekog drugog, te da ne može lokalna samouprava sama da reši ovaj problem, već to mora država da reši.

„I rešiće ga, u narednih šest do sedam godina“,  podvukao je Vučić.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...