Balearska ostrva zabranjuju „alkohol turizam“

94

Regionalna vlada Balearskih ostrva usvojila je zakon kojim namerava da suzbije „turizam pijančenja“, prenosi portal 021.rs.

Kako se navodi, to uključuje zabranu „happy hoursa“, otvorenih šankova, te ograničava prodaju alkohola u centralnim zonama tog španskog ostrva u Sredozemnom moru.

Novi zakon zabranjuje i „balconing“, opasnu praksu koja je poslednjih godina odnela dvanaest života pijanih turista. „Balconing“ je prelaženje s jednog balkona na drugi, uglavnom u hotelima i turističkim apartmanima, ili pak skakanje s visokih balkona u bazene.

Alkoholne ekskurzije ili „pubcrowling“, automati s alkoholom, žurke na brodovima poznate kao „party boats“, te oglasi za alkoholna pića zabranjeni su u mestima Plaja de Palma i Magaluf na ostrvu Majorci, a takođe i u Sant Antoniju na ostrvu Ibici.

Turisti neće moći kupovati alkohol u tim zonama od 21h do 8h ujutru. Ta su mesta posebno popularna među britanskim turistima.

„Balearska ostrva postaju prvo mesto u Evropi u borbi protiv turizma temeljenog na ekscesima“, rekao je Iago Neguerela, zadužen za privredu i turizam u regionalnoj vladi.

Onaj ko bude praktikovao ili dopuštao „balconing“ biće izbačen iz hotela i pretiće mu novčana kazna do 60.000 evra. Kritičari novog zakona smatraju da će naškoditi malim trgovcima na ostrvu Majorci i Ibici.

„To je preterana i neproporcionalna mera“, rekao je za špansku televiziju Hose Tirado, predsednik Udruženja trgovaca i preduzeća za turističke usluge Majorce (ACOTUR).

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...