Protest “Jedan od pet miliona”: Šetnja i sveće za Olivera Ivanovića (FOTO, VIDEO)

114

Protestna šetnja koju je organizovalo Udruženje „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, a koja je posvećena ubijenom političkom predstavniku Srba sa Kosova Oliveru Ivanoviću, završena je ispred Hrama Svetog Save, gde su okupljeni građani palili sveće.

Na čelu kolone, koja je krenula sa Studentskog trga, nošen je transparent-šetalica na kojoj piše „Nas je ipak više!“.

Zbog poštovanja prema Ivanoviću nije bilo obraćanja govornika, kako je to uobičajeno, umesto toga emitovali su se govori Olivera Ivanovića.

Između ostalih, emitovao se govor u kojem on kaže: „Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno“. „Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu“, kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na „naše i njihove“.

Čuo se i deo govora u kojem navodi da „na terenu“ odlučuju neformalni centri moći i da ga „zabrinjava“ što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao „primer borca za opstanak Srba na Kosovu“.

Među prisutnima je brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Organizator je pozvao građane da ponesu sveće i zajedno prošetaju, navodeći da je sećanje na Ivanovića u svima koji se svakodnevno bore, na ulici ili na druge načine.

„Lider opozicije na Kosovu, Ivanović, izrešetan je s leđa u sred bela dana. Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao“, naveo je organizator.

„Mi ćemo nastaviti da zahtevamo imena počinioca ovog političkog ubistva i nećemo prestati da ponavljamo rečenicu kojom nas Oliver Ivanović inspiriše iako nije više sa nama: ‘Nas je ipak više'“, navedeno je u pozivu na protest.

Ivanović je ubijen 16. januara pre dve godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljenih iz automobila u pokretu.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...