Plivanja za Časni krst širom Srbije: Užičanka pobedila na svoj rođendan, u Novom Sadu najbrži bio policajac (VIDEO)

130

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije su organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Plivalo se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Zvezdarac Stevan Stojiljković (15) prvi je doplivao do časnog Bogojavljenoskog krsta u Zemunu, dok je Đorđe Racković, student treće godine Vojne akademije, pobednik ovogodišnjeg takmičenja na Adi Ciganliji.

Ovogodišnja borba za časni Bogojavljenski krst posvećena je junacima sa Košara.

Do časnog krsta plivalo se i u Užicu, a prva je doplivala Marina Lazić, komercijalista iz ovog grada i to na svoj 35. rođendan.

„Veoma sam srećna, ispunila mi se višegodišnja želja da ovako proslavim svoj rođendan. Ovo mi je prvi put da plivam za bogojavljenski krst. Do sada sam plivala samo leti na moru. Voda nije bila nepodnošljivo hladna“,  rekla je pobednica.

Za bogojavljensko znamenje u Užicu takmičilo se 77 učesnika među kojima je, uz Marinu Lazić, bila još jedna dama, a plivalo se u Đetinji ispod kupališta Plaža kroz vodu „toplu“ oko pet stepeni.

Policajac Nemanja Blagojević (25) pobednik je ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje su sedmu godinu za redom u Novom Sadu organizovali Srpska pravoslavna crkva i Savet Mesne zajednice Sremska Kamenica.

U trci za Časni krst koji je u Dunav položio ministar odbrane Aleksandar Vulin učestvovalo je 126 najodvažnijih građana, pripadnika vojske i policije kao i pet dama, a za bezbednost takmičara brinuli su se pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i novosadskog odreda žandarmerije.

Čitava manifestacija počela je služenjem liturgije u Hramu rođenja presvete Bogorodice nakon čega je formirana litija koju je do stadiona FK „Fruškogorac“ na obali Dunava predvodilo sveštenstvo sa Vladikom sremskim Vasilijem.

Aleksandar Kovačević, učenik Tehničke škole u Valjevu i mladi vaterpolista, bio je najbrži u plivanju za Časni krst u reci Gradac na „Berkovoj brani“, ali je tu čast podelio sa troje osnovaca iz porodice Ratković, koji su takođe učestvovali u desetom po redu plivanju za Bogojavljenski krst u Valjevu.

Prvi put na Gradcu u plivanju za Časni krst učestvovala su dva rođena brata i sestra – Mika, Milorad i Gala iz porodice Ratković, učenici od petog do osmog razreda osnovne škole.

U Bogojavljenskoj trci učestvovao je 61 plivač, među kojima su bile i dame Radica Munjić i Ana Marović, a kao predstavnik eparhije valjevske plivao je đakon Dragan Stanojević, koji je i jedan od organizatora manifestacije.

U istoriji Požege danas se prvi put plivalo za bogojavljenski krst.

Na obalama Skrapeža pojavilo se 45 takmičara, a najbrži od njih bio je 21-godišnji Aleksandar Tošić, mladić zaposlen u jednoj požeškoj firmi koji je nekada radio kao spasilac na bazenu.

Svoju nagradu pobednik je poklonio Tomislavu Marinkoviću (59), najstarijem učesniku bogojavljenske manifestacije, inače poznatom pevaču iz Požege.

Bogojavljensko plivanje za časni krst u Šapcu je revijalnog karaktera. Ove godine je učestvovalo oko 70 plivača, uglavnom iz Šapca.

Prvi je isplivao Janko Topalović koji je pre petnaestak godina organizovao prvo bogojavljensko plivanje u tom gradu. Tek nakon što je on isplivao, u vodu su skočili ostali plivači, a njemu je dodeljen zlatnik, poklon privrednika grada Šapca.

Najmlađi učesnik ove godine imao je 21, a najstariji 64 godine.

Andrija Petković (18) iz Niša, učenik gimnazije „Stevan Sremac“, pobedio je na takmičenju u plivanju za bogojavljenski krst koje je održano na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu.

Učestvovalo je 19 takmičara među kojim je Petković, koji je učestvovao prvo put, bio najmlađi.

Osim građana, u plivanju za časni krst učestvovali su pripadnici policije i žandarmerije a najstariji takmičar bio je Ivan Đorđević (71) kome je ovo deveto takmičenje.

Na Zapadnoj Moravi u Trsteniku je danas održano Bogojavljensko plivanje, a pobednik je bio Mihailo Adžić iz Kruševca.

„Prvi put sam plivao u Trsteniku a sedmi put učestvujem na Bogojavljenskom plivanju. Moram da se pohvalim da sam već puta do sada osvajao Časni krst i svaki put na različitom mestu“,  rekao je Mihailo, koji je plivao sa oko pedesetak takmičara i dvoje dece.

Crkva Sv. Trojice iz Trstenika je bila organizator 6. po redu Bogojavljenskog plivanja, a opština Trstenik je pomogla da se plivanje održi.

Ljubiša Marković, pomoćnik predsednika opštine Trstenik, rekao je da je cilj da se plivanje za Krst časni održava svake godine: „Ono što je značajno za nas je da je ove godine učestvovalo preko pedeset takmičara, ali najsrećniji smo jer su danas plivali brat i sestra Filip (3) i Dunja (7). Odlučili su da podrže oca i da sa njim učestvuju u plivanju“.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...