Trivan: Sankcije protiv velikih zagađivača ključ za čistiji vazduh

189

Kvalitet vazduha u Srbiji je relativno loš, pre svega u gradovima, ali varira od sredine do sredine i nije drugačiji nego što je bio pre desetak godina, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Gostujući u emisiji Sedmica Prvog programa Radio Beograda, ministar Goran Trivan je rekao da su najveći zagađivači termoenergetski kapaciteti.

„To su uglavnom termoelektrane i njihova prateća logistika uključujući kopove uglja koji proizvode ogromne količine ugljene prašine. Sistemi za grejanje, od gradskih toplana do individualnih ložišta, jesu još jedan važan zagađivač kod nas. A pored svega navedenog, saobraćaj igra važnu ulogu u zagađenom vazduhu koji udišemo“, rekao je Trivan.

Ministar Trivan kaže da će Radna grupa, koja je formirana krajem prošle sedmice, a čiji je zadatak otklanjanje uzroka zagađenja vazduha, početi da radi sledeće nedelje i da će jedan od zadataka biti koordinacija između ministarstava.

„Komisija će detaljno razmatrati situaciju u svakom od najzagađenijih gradova u Srbiji. U skladu sa tim će predlagati i sprovoditi određene mere“, kaže ministar.

Govoreći o merama koje je Ministarstvo životne sredine predložilo, resorni ministar je naveo da je gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha.

Precizirao je da je rešenje da se kuće u kojima građani koriste ovaj način grejanja priključe na toplane ili na gas.

„Porodice koje poseduju ove sisteme za grejanje moraju da koriste energente koji su primereni kotlovima i pećima koje imaju. Nikako ne sme da se koristi gorivo koje nije predviđeno za te namene, nikako ne treba koristiti korišćena ulja, gume jer je to toliko toksično da ne ugrožava samo te porodice već i kompletnu životnu sredinu“, rekao je on.

Trivan je apelovao na kompanije koje se bave grejanjem i distribucijom gasa, da nađu načine da pojeftine priključivanje na sisteme za grejanje jer, kako kaže, on veruje da građani žele da se priključe ali da ih visoke tarife za priključivanje onemogućavaju u tome.

Da bi se rešilo zagađenje koje potiče iz termoenergetskog sektora, Trivan smatra da su uređaji za odsumporavanje, koje moraju imati sve termoelektrane, ključni korak ka ekološki prihvatljivoj sredini.

On dodaje da je u prethodnim godinama obrenovački „TENT“ uložio oko 450 miliona evra u sisteme zaštite vazduha.

Trivan ističe da su sankcije protiv velikih zagađivača „rešenje“, ali se onda postavlja pitanje da li država može da funkcioniše ako se iz pogona isključe veliki proizvođači električne i toplotne energije.

Komentarišući kritike na račun njegovog ministarstva zbog zagađenja vazduha, Trivan kaže da su njegove izjave na tu temu prenete 260 puta u proteklih 15 dana. Dodaje da ne prihvata kritiku da nije govorio o temi koja okupira pažnju naše javnosti i da njegovo ministarstvo nije krivo za kvalitet vazduha.

„Zašto smo krivi? Zato što smo iskopali opasni otpad, a njegovim uklanjanjem čuvamo sredinu od epohalnog zagađenja. Da li smo krivi zato što smo investirali u proširenje mreže stanica za kontrolu kvaliteta vazduha? Ili smo krivi što predlažemo zabranu uvoza automobila sa euro 3 motorima? Da li smo krivi što smo pošumili 280 hektara u prethodne dve godine? Sve to govorima sve vreme i to kao da neko neće da čuje“, rekao je Trivan.

Upitan da prokomentariše pokretanje postupka protiv Srbije od Sekretarijata energetske zajednice zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisiju štetnih gasova, Trivan odgovara da se radi o Elektroprivredi Srbije i o delu ložišta koje nisu same elektrane, već logistika koja je potrebna da bi te elektrane funkcionisale. Kako kaže, u pitanju je administrativna greška.

„Moram da stanem u odbranu Elektroprivrede Srbije i da kažem da oni (EPS) u potpunosti primenjuju ta pravila. Bez obzira što taj papir postoji u Briselu, sada će naša vlada staviti pečat na taj papir koji se skraćeno zove NERP. Sa te strane je sada sve u redu i neće biti komplikacija“, kaže Trivan.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...