Davos: Počinje ekonomski forum, među 3.000 zvanica Vučić, Tramp, Merkel, Lagard

189

Danas počinje jubilarni 50. Svetski ekonomski forum u Davosu koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu.

Na forumu će učestvovati najmanje 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On će u Davosu boraviti danas i sutra.

Davos je gradić u Alpima u kojem živi oko 11.000 stanovnika. Poslednjih pet decenija je poznat kao centar svetske ekonomske i političke elite. Glavna tema ovogodišnjeg Foruma koji će trajati do 24. januara će biti izgradnja skladnog i održivog sveta.

Predsednik Vučić prisustvovaće ceremoniji zvaničnog otvaranja ovogodišnjeg Foruma i izlaganju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i skupu na kojem će se obratiti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

Vučić će učestvovati i na sesiji “Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana”. Planirano je i njegovo obraćanje na skupu pod nazivom “Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu”.

Tokom dvodnevnog boravka u Davosu, Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

Najavljeno je da će u okviru Foruma biti održano 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među pozvanima su i američki predsednik Donald Trump, nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Đuzepe Konte, šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen, španski premijer Pedro Sančez, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres, predsednica Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) Kristina Georgieva i predsednica Centralne evropske banke (CEB) Kristin Lagard.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...