SZS: Uticaj na sudstvo i tužilaštvo prešao sve granice

125

Savez za Srbiju ocenio je da je uticaj na pravosuđe i tužilaštvo prešao sve granice i da preti da do temelja uruši ustavni poredak i podelu vlasti u Srbiji.

SZS je osudio najnovije ponižavanje sudske vlasti, koja je po ustavu nezavisna, i „pokušaj da se ona u celosti stavi u službu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke“.

„To pokazuju tri najnovija slučaja. Zahtev za promenu Ustava Radomira Ilića, državnog sekretara u Ministarstvu pravde, kako bi Aleksandar Vučić imenovao sudije, zatim novo određivanje ko je „glavni trgovac narkoticima“ u Srbiji od strane Aleksandra Vučića, uz činjenicu da priznaje da ima uvid u neke krivične predmete, kao i uticaj na istragu u slučaju Jovanjica, u kome za vreme trajanja istrage, uz volju, ili mimo volje, visoki policijski službenik oslobađa odgovornosti Aleksandra i Andreja Vučića“, navodi SZS u saopštenju.

Državni sekretar: Uvesti kontrolu pravosuđa, recimo da Vučić bira sudije

 

Podsećaju da je zabranjen svaki uticaj na rad javnog tužilaštva i sudova na postupanje u predmetima od strane izvršne i zakonodavne vlasti.

„To je naročito opasno ukoliko se koristi javni položaj predsednika Republike, preko sredstava javnog informisanja ili na bilo koji drugi način kojim može da se ugrozi samostalnost u radu javnog tužilaštva i sudova. Podsećamo i da su javni tužioci, kao i sudije, dužni da odbiju svaku radnju koja predstavlja uticaj na samostalnost u njihovom radu“, ističe SZS.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...