Porodica Karimanović podnela žalbe protiv četiri tabloida

123

Aleksandra i Robert Karimanović podneli su Savetu za štampu žalbe protiv dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Kurir i Alo jer smatraju da je prekršeno pravo na privatnost njihove maloletne ćerke i Kodeks novinara Srbije.

U žalbi se pozivaju na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstvo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

Savet za štampu naveo je danas da je na njegovu adresu stiglo ukupno 20 žalbi na izveštavanje o otmici i potrazi za dvanaestogodišnjom devojčicom i da će se o tome izjasniti na sednici 30. januara, nakon što dobiju odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

Tabloidi krše kodeks tokom izveštavanja o otetoj devojčici, reagovao i Savet za štampu

Savet za štampu je dodao da su mu se, povodom tog slučaja, prethodnih dana obraćali i drugi građani koji su bili uznemireni objavljivanjem tih tekstova, kao i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina.

„Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi“, dodaje se.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...