Spuštanje cenzusa zvanično u skupštinskoj proceduri

70

Poslanička grupa Srpske napredne stranke podnela je Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika s ciljem da se cenzus spusti sa dosadašnjih pet odsto na tri, izveštava N1.

Kako se navodi, izmene se odnose i na učešće partija nacionalnih manjina na izborima.

U obrazloženju je navedeno da će izmena cenzusa obezbediti da se „izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine“ i da će omogućiti da „izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u Narodnoj skupštini“, čime se, kako stoji u obrazloženju poslanika SNS, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada parlamenta.

Interesantno je da ovaj predlog izmene zakona nije došao iz Vlade Srbije, što je uobičajeno, već od poslanika.

Podseća se da je ideja o spuštanju cenzusa, samo četiri meseca pre izbora, potekla od lidera SNS i predsednika države Aleksandra Vučića.

Evropski posrednici u dijalogu vlasti i opozicije bili su iznenađeni tom najavom, jer to nije bila tema međustranačkog dijaloga, kome su prisustvovali. Nazvali su to opasnom taktikom.

Lider PSG Sergej Trifunović predlog je prokomentarisao na Tviteru: „Bez javne rasprave, bez konsenzusa koji su pominjali Tanja Fajon i Bilčik“.

Što se izmena tiče, a kad su u pitanju nacionalne manjine, predložena je promena stava 3, odnosno da „politička stranka nacionalne manjine jeste stranka koju je Republička izborna komisija utvrdila da joj je osnovni cilj predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnopravnim standardima“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...