Vučić u Davosu: Najveća primedba – zašto kupujemo rusko oružje, odgovorio sam „snažno“

128

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Davosu najveća primedba koju je čuo zašto se Srbija naoružava i pri tome kupuje rusko oružje na šta je „prilično snažno i uverljivo“ odgovorio da je to samo u odbrambene svrhe i da bi mogla sebi da priušti i najsavremenije ruske sisteme S-300 i S-400 ali da to nije uradila.

„Ne kupujemo ofanzivna sredstava i ne kupujemo samo od Rusa. Mi ne želimo da budemo šaka zobi i lak plen nekome, kao što smo nekada bili“, rekao je Vučić, prenoseći utiske sa okruglih stolova u kojima je učestvovao, ali više od toga nije mogao da otkrije.

Kako je rekao, u susretima u Davosu, dobio je čestitke za ekonomski napredak Srbije.

Prenoseći razgovore o politčkim temema iz susreta koje je imao, on je naveo da je podsetio kako je Srbija već dvadeset godina na evropskom putu i pitao kakve su mogućnosti da Srbija bude primljena u Evropsku uniju ukoliko se postigne kompomisno rešenje sa Kosovom.

„Nisam dobio direktan odgovor“, rekao je Vučić.

View this post on Instagram

"Imao sam dosta važnih razgovora što je za Srbiju od ogromnog značaja i tome ovaj forum služi. Ovde sam da se borim za našu zemlju, da zastupam interese naših građana i ponosan sam na to. Za nas su svakako najvažniji razgovori bili sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, Robertom O'Brajanom, imali smo jedan otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor i rekao sam mu da bismo voleli da ugostimo predsednika Trampa u Beogradu. Što se tiče ekonomije, Srbiji su svi čestitali na ostvarenim rezultatima, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Čakrabarti je rekao da je ovo rekordna godina za Srbiju. Govorio sam o našim planovima, o prelasku sa školskog na radni nivo i dalje nam je potrebno više dualnog obrazovanja da se pripremimo za budućnost. Bilo je reči i o evropskom putu Srbije, to je naš put, ali moramo da vodimo racionalnu politiku." #WEF20

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On je istakao da je Srbija na evropskom putu i na njemu mora da bude i dalje, kao i da ne sme da bude „ljutnje zato što integracije ne idu tempom“ kojim bismo želeli.

„To je naš put. Moramo biti racionalni, da tražimo što više za sebe, ali pre svega da se držimo onog u se i u svolje kljuse“, rekao je Vučić.

On je dodao da je razgovor sa savetnikom američkog predsednika za bezbednost Robertom O’Brajanom bio veoma prijateljski, otvoren i iskren, tokom kojeg je ponovio da bi Srbija volela da ugosti Donalda Trampa.

Vučić je ispričao i da je zamolio za veće razumevanje za Srbiju i zahvalio što je uvek spreman da sasluša njene stavove, navodeći i da je odnos sadašnje američke administracije bolji nego prethodne.

„Ja sam rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu i šire u okruženju koja je podržavala izbor predsednika Trampa“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da veruje da je neodrživ opstanak taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH i da će deo tog problema biti rešen nakon formiranja nove Vlade Kosova.

„Verujem da je to neodrživo i da će formiranjem Vlade u Prištini deo problema biti rešen. Ma ko da formira tu Vladu. Jasno je da bez Srpske liste to neće ići i to će biti jedan od ključnih zahteva Srpske liste“, rekao je Vučić u Davosu.

Vučić je rekao da nije imao „bliski susret“ sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Davosu, ali da su obojica učestvovala na neformalnom skupu.

Predsednik Srbije je, komentarišući situaciju u Crnoj Gori, ocenio da ne treba „trčati pred rudu“ i da je „bolje biti strpljiv“ i videti kako će se rešiti situacija nastala zbog nedavno usvojenog Zakona o veroispovesti.

On je, u Davosu novinarima rekao, da, „koliko je shvatio“, trenutno traju razgovori tamošnjih vlasti sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Srpske pravoslave crkve Amfilohijem.

Vučić je naveo i da u protestu učestvuju „mirni ljudi koji šetaju u litiji“, navodeći da se taj zakon tiče celog srpskog naroda.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...