Dačić: SAD nisu promenile stav prema nezavisnosti Kosova, takse glavni problem

138

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da prekid kampanje za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Pritisak da se ukinu takse trebalo bi da bude mnogo jači na Prištinu i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija“, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije komentarišući izjave izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela u Prištini.

Grenel je danas u Prištini zatražio ukidanje takse od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao i prekid kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Dačić je ocenio da Srbiju može samo da raduje pojačano interesovanje američkih predstavnika da se odblokira dijalog Beograda i Prištine.

Pred početak sednice Odbora na kojoj je predstavio tromesečni izveštaj o radu Ministarstva Dačić je rekao da je stav Beograda da dijalog može i treba da se nastavi – nepromenjen, ali da pre toga treba da budu ukinute anticivilizacijske takse koje su, i pored osuđivanja na snazi duže od godinu dana.

„Srbija treba da bude konstruktivna i da svi vide da nije ona izvor problema, već jednostrani potezi Prištine koji se ponavljaju iz godine u godinu“, istakao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da ni SAD nisu promenile stav prema nezavisnosti Kosova i da ne očekuje da će razgovori sa Grenelom biti laki.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko Grenel zatraži da se prekine kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da se nada da to znači da će i oni obustaviti kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer na svakoj sednici Saveta bezbednosti UN predstavnici SAD pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo.

„Nikakva kompenzacija za ukidanje taksi ne može da bude sa naše strane prekidanje kampanje za povlačenje priznanja“, rekao je Dačić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...