Trgovac bananama kupio slovenački „Adrija ervejz“ za 45.000 evra

73

Slovenačka kompanija „Er Adrijatik“ u vlasništvu biznismena crnogorskog porekla Izeta Rastodera, kupila je propalu slovenačku avio-kompaniju „Adrija ervejz“ za 45.000 evra, piše portal exyuaviation.com.

Rastoder je poznat kao uvoznik i prodavac banana, ali kao i trgovac nekretninama, osnovao je „Er Adrijatik“ (Air Adriatic) samo nekoliko dana nakon što je „Adrija ervejz“ (Adria Airways) bankrotirala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije saopštio da planira koristiti Adrijin sertifikat avionskog operatora (AOC) za razvoj svoje kompanije, za koju će nabaviti dva aviona.

Međutim, ovaj biznismen rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986. godine, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sedištem u Ljubljani.

Na aukciji za Adrijinu imovinu su, osim „Er Adrijatika“, učestvovale još dve kompanije – hrvatska „Komforija“, koja je registrovana i u Sloveniji, kao i „Dil aero“, novoosnovana
firma u vlasništvu bivšeg pilota „Adrija ervejza“ Dejana Slodeja.

Na aukciji se nije pojavilo ruski investitor, koji je najavljivao plan za ponovno pokretanje „Adrije“ sa „Suhoj superdžetom 100“.

Sertifikat AOC trenutno je u stanju suspenzije zbog stečaja „Adrija ervejza“, ali će on biti vraćen nakon što „Er Adrijatika“ ispuni određene obaveze po slovenačkim propisima o civilnom vazduhoplovstvu, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.

Slovenački AOC daje vlasniku prava na održavanje komercijalnih usluga iz Slovenije i drugih zemalja članica EU.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...