Vučić: Protiv sam zabrane rada nedeljom

707

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je protiv uvođenja zabrane rada nedeljom u maloprodajnim objektima i da ne razume tu ideju.

Vučić je podsetio i da su neke zemlje, poput Crne Gore i Hrvatske, usvojile zabranu i da se ta mera nije pokazala dobrom.

On je ukazao da Srbija treba da iskoristi to što njena ekonomija brže jača od drugih u ovom trenutku i da sada ne zastane.

„Nemojte da sprečavate da se radi nedeljom, zna se kako se plaća rad tog dana“, rekao je Vučić.

“ Sada, kada imamo rast ekonomije treba da ga podstičemo, da se hvalimo da radimo više, a ne manje. Najbolje da ne radimo ništa, a da plate budu velike. Ne mislim da je to realno“, rekao je predsednik Srbije.

Iz Privredne komore Srbije, takođe, upozoravaju da bi zabrana rada nedeljom u svim maloprodajnim objektima, mogla da ima iste negativne posledice kao u Crnoj Gori.

Tamo je došlo do otpuštanja radnika u šoping-centrima i pada prometa.

„Većinski stav trgovaca do sada je bio da ne treba uvoditi zabrane, jer se to rešenje ne bi isto odrazilo na sve“,  kaže Žarko Malinović, sekratar Udruženja za trgovinu PKS.

Usvajanje ove odluke negativno bi, kako kaže, uticalo na maloprodaju odeće, obuće i nameštaja. To su vrste trgovine u kojima tog dana ostvaruju najveće promete.

Malinović demantuje tvrdnje sindikata da je u Srbiji manjak radnika u maloprodaji toliko veliki da neće doći do otpuštanja.

Problem sa nedostatkom radne snage postoji u trgovini kao delatnosti, ali ne možete sve delove Srbije posmatrati jednako,  ističe sagovornik „Novosti“.

“ U manjim sredinama nema manjka radnika i tamo bi posledica uvođenja neradne nedelje bilo smanjivanje njihovog broja. Drugačija je situacija u Beogradu i Vojvodini gde postoji hronični nedostatak radne snage, posebno u severnoj pokrajini tokom sezonskih poslova u poljoprivredi“, dodaje on.

Malinović ističe da PKS od 2016. razmatra efekte mogućeg uvođenja neradne nedelje, a da trenutno radi sveobuhvatnu analizu za koju će im biti potrebno minimum dva meseca da bi dobili stavove svih stejkholdera u ovom procesu.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović ističe da su velike razlike u stavovima privrednika.

Mišljenja su veoma podeljena ne samo po vrstama delatnosti, već i unutar istog segmenta trgovine,  objašnjava on.

„Jedino svi mali trgovci koji se bave prehrambenim proizvodima podržavaju inicijativu o neradnoj nedelji. Neki veliki sistemi koji rade u istoj delatnosti zaključili su da bi to dovelo do pada njihove prodaje“, kaže Malinović.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...