Amfilohije: Neću da me Marković svađa sa Irinejem

90

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali o amandmanima kojima će delovati na to, kako kaže , „bezakonje i da se ono promeni“ .

Taj zakon je izazvao žestoke reakcije sveštenstva i velikog broja građana Crne Gore koji smatra da je on udar na položaj Srba i SPC, kao i na njenu imovinu.

„Ako hoće da razgovaramo o pravom zakonu i o usagalašavanju sa normama evropskih zakona onda je u redu. Ali, ako hoće da nam to bezakonje nameće pod bilo kakvim vidom onda nijedna naša episkopija ni u Crnoj Gori, a ni šire neće to prihvatiti“, rekao je Amfilohije za „Večernje novosti“.

O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti, kako kaže,  Crkva je dala svoju reč.

„Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima deluje na to bezakonje i da se ono promeni – to je u redu“, naveo je mitropolit.

„Voditi razgovore bilo neposredno sa našim patrijarhom ili sa nama episkopima Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je ista stvar. Naravno, mi imamo svoju odgovornost, razgovaramo i razgovaraćemo, ali pod uslovom da oni stave pod znak pitanja to bezakonje koje su doneli“, kaže Amfilohije.

Mitorpolit je, povodom izjave premijera Marković da je on jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste razgovarati sa SPC.

„Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja“, rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su „mitropoliti bili gospodari Crne Gore“ i istakao da je „Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija“, i da je Mitropolija nazamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crkve“.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...