Kineska Nova godina dočekana na Kalemegdanu (FOTO)

128

Svetlosnim spektaklom, vatrometom i tradicionalnom muzikom, na Kalemegdanu je uz prisustvo predstavnika ambasade Kine i Vlade Srbije dočekana Kineska Nova godina, „godina pacova“.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila je svima koji su učinili da se Kinezi danas osećaju „kao kod kuće“ i dodala da su bilateralni odnosi dve zemlje „sve jači“.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

„Godina Pacova je prvi znak u kineskom horoskopu i ova godina donosi početak za sve i zato svima želim da ti počeci budu uspešni i da nam donesu što bolju saradnju i prijateljstvo koje je već sada čelično“, rekla je Čen Bo, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poželeo je Kinezima koji žive i rade u Srbiji da „nastave da se osećaju kao kod svoje kuće i da znaju da u Srbiji imaju svoj dom, svoje ognjište i svoje prijatelje“.

„A svim Kinezima u Kini i na celom svetu želim uspešnu, srećnu i berićetnu Novu godinu, da sa svojom porodicom, svojom decom, svojim prijateljima, svojom zajednicom i čitavim svojim društvom nastave da žive u godinama velikog prosperiteta“, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je saradnja u oblasti kulture zahvaljujući inicijativi „Pojas i put“ osnažila „već dobre i postojeće odnose“ Srbije i Kine i pružila priliku za „mnoge bogate sadržaje u kulturnoj razmeni“.

„Od Kine može mnogo da se nauči, ali verujemo da i srpska kultura može da da našim kineskim prijateljima dragocena uputstva, iskustva i emotivnu sliku našeg naroda i našeg istorijskog pejzaža“, rekao je Vukosavljević.

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže uživa popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni dve zemlje.

Događaju na Kalemegdanu prisustvovali su i ministar energetike Aleksandar Antić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...