Radojičić : Tiršova 2 – potpuno novi pristup lečenju dece

83

U budućem zdanju Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“ deca će se lečiti po najnovijim svetskim standardima, a lekari će imati mogućnost da se, uz pomoć telemedicine, konsultuju sa najpoznatijim stručnjacima iz celog sveta, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„To praktično znači da će, na primer, najbolji svetski hirurg iz Amerike, Japana ili Australije moći da bude uključen u konsultacije ili da možda čak direktno upravlja instrumentima na nekoj od operacija u Beogradu“, rekao je Radojičić za „Politiku”, ističući da je to budućnost medicine i da će uskoro postati dostupna malim pacijentima.

On je objasnio da će kroz umreženost uređaja unutar sale biti obezbeđen prenos podataka i digitalna kontrola.

„Nova klinika za decu imaće sasvim nov koncept operacionih sala. Sadašnja Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj je građena još 1936. godine tako prostor u kome su sada operacione sale jednostavno nije adekvatan za to. Zato je posebno značajno da „Tiršovu 2” od početka osmišljavamo i projektujemo po najsavremenijim standardima ali i sa dugoročnim planovima za sve izazove koji je mogu očekivati“, ističe dr Radojičić,  navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje,

On dodaje da je naziv klinike „Tiršova 2” osmislio jer je sadanjšnja klinika u Tiršovoj brend i „nisam hteo da se izgubi taj fokus”.

Radojičić napominje da je završena studija izvodljivosti, konsultanti razrađuju idejno rešenje i radi se urbanistički projekat.

„Nakon usvajanja urbanističkog projekta počinje odmah projektovanje nove zgrade i izgradnja. Prvu lopatu ćemo zabosti ove godine i verujem da će do kraja 2020. izgradnja svih 33.000 kvadrata naše nove i više od pola veka očekivane dečje bolnice dobro napredovati“, ističe gradonačelnik Beograda.

„Tiršova 2” će se nalaziti na kraju Deligradske ulice u Beogradu što je i po njemu i po mišljenju stručnjaka idealna lokacija iz mnogo razloga.

„Trenutno se na tom prostoru nalaze vojni objekti koje ćemo ubrzo ukloniti“, kaže Radojičić.

On je rekao i da će deca terapiju primati u dnevnim bolnicama nalik igronicama, dok će najteže bolesna deca ostajati u opremljenim sobama sa svojim roditeljima.

„Imaćemo isključivo jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Najzanimljivija stvar je specifična fleksibilnost, fluidnost odeljenja koju planiramo da prenesemo kao veliku inovaciju“, rekao je Radojičić.

Cela bolnica će se, kako je rekao, prilagođavati trenutnoj potrebi, pa tako, recimo, odeljenje ortopedije neće „zvrjati“ prazno dok je gužva na kardiologiji i obrnuto, već će delovi zgrade lako i brzo menjati namenu prema unutrašnjoj dinamici pojedinih stanja.

Izvor Beoinfo
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...