Sve je manje dece u vrtićima i školama, a sve ih je više u čekaonicama zdravstvenih ustanova

137

Sezona je virusa gripa, o čemu najbolje svedoči i juče uvedena zabrana poseta u Kliničkom centru Srbije, a to nekako uvek najviše pogađa najmlađe, pa se često dešava da veliki broj njih izostaje iz vrtića i škola, kako zbog bolesti, tako i iz preventivnih razloga, piše Blic.rs.

„U ovo doba su uobičajene pojave više bolesne dece i odsustva iz vrtića“, kažu iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i podsećaju da je, na primer, iz tog razloga prošle godine bio čak i produžen zimski raspust.

Ipak, ima i nekih „ekstremnih“ slučajeva, gde je u grupama poslednjih dana bilo prisutno manje od četvrtine mališana. U vrtiću “Lipa” na Starom gradu, na primer, u jednoj grupi od 26 dece, došlo je samo dvoje, ali kako saznajemo, različiti su razlozi: neki su bolesni, neki nisu došli iz preventivnog razloga, dok su neki otputovali.

U nekim vrtićima na Vračaru ima sporadičnih slučajeva varičela i respiratornih infekcija, dok se u Sopotu pojavio virus sa visokom temperaturom u nekim grupama.

U Zemunu je došlo do odsustva većeg broja dece, a prema informacijama iz Doma zdravlja “Zemun”, ona su dolazila sa visokom temperaturom, bez ikakvih drugih simptoma, što pokazuje da je u pitanju grip.

Još više bolesnih ima među školskom decom, ali se smirivanje situacije očekuje kad poslednjeg januarskog dana počne drugi deo zimskog raspusta.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...