Objavljena nova crna lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja

85

Centar za mame objavio je, u saradnji sa Ministarstvom za rad, „crnu listu poslodavaca“ za decembar prošle godine, javlja RTS.

Kako se navodi, na tom spisku su firme koje krše prava trudnica i porodilja.

Na crnoj listi nalazi se petoro poslodavaca iz Niša, Zrenjanina, Zaječara i Novog Sada.

Oni su kršili prava trudnica i porodilja zaposlenih uglavnom u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, pekarama, frizerskim salonima.

„Najveći propust je da se porodiljama ne isplaćuje novčana nadoknada u momentu kada su radile ili se recimo obračun o primanju ne dostavlja, ili ima prekovremenog rada, u principu ima čak i otkaza. Od tih svih nadzora koje smo uradili, mi smo podneli i na sajtu izbacili 29 poslodavaca, 19 je u vezi sa tudnicama, a deset sa porodiljama“, kaže Stevan Đurović iz Inspektorata za rad.

Kako bi stale na put kršenju njihovih prava, sve češće poslodavce prijavljuju i same trudnice i porodilje.

To im je od septembra prošle godine omogućeno i posebnom telefonskom linijom. Od tada, SOS telefon zazvonio je 336 puta.

„Kako mame mogu poslodavce da prijave zbog crne liste i anonimno, verujemo da veliki broj njih je dodatno ohrabreno samim tim što zna da možda njihovo ime neće ući u slučaj, a nešto će se zaista desiti“, kaže Jovana Ružić iz Centra za mame.

„U 190 inspekcijskih nalaza konstatovano je da je u 29 sve to bilo osnovano, prema tome linija jeste opravdala postojanje, izrečene su odgovarajuće mere, predlozi za pokretanje prekršajnog postupka, ukazi i druge mere. Od finansijskih izrečene su i kazne“, navela je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

One mogu biti od 800.000 do dva miliona dinara. Sledeća crna lista poslodavaca koji su kršili prava trudnica i porodilja biće objavljena u prvoj nedelji februara.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...