Đurić u Berlinu: Pregovori Beograda i Prištine o pokretanju železničke linije

92

U skladu sa najavama specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, danas će u Berlinu početi pregovori dve strane o obnovi železničkog saobraćaja između centralnog Kosova i južne Srbije.

Ričard Grenel je nove pregovore najavio prošlog petka, pet dana nakon što je javnost iznenada saznala da je Ministarstvo privrede potpisalo Pismo namere sa kosovskom Agencijom za civilno vazduhoplovstvo i kompanijom Lufthansa o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine.

I dok je dogovor o avio-liniji protekao u potpunoj tajnosti pri čemu je tek naknadno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić javnost obavestio da je „borba sa Albancima bila teška nekoliko meseci“, pregovori o uspostavljanju železničke linije ipak su najavljeni.

Kako je sinoć u emisiji Hit Tvit na RTV Pink potvrdila premijerka Srbije, Ana Brnabić, srpsku delegaciju u pregovorima danas će predvoditi direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

„Dakle, imali smo isti cilj, i uspeli smo to da izguramo i napravimo prvi korak, naš tim je već sad u Berlinu predvođen Markom Đurićem i sutra se nastavljaju razgovori. Ti razgovori su teški, ali to je borba za svaku tačku, svaki zarez“, rekla je sinoć Brnabić gostujući u emisiji sa ambasadorom SAD u Beogradu, Entonijem Godfrijem.

Na današnjem sastanku u Berlinu Kosovo će predstavljati direktor za drumski saobraćaj Džem Veselji i direktor putne infrastrukture Ram Ćupeva.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je za američku agenciju AP da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane i poručio da je to postalo prioritet.

Grenel, koji je i ambasador SAD u Nemačkoj, rekao je da je uspostavljanje železničkih veza postalo prioritet, pošto su američki zvaničnici posredovali ove nedelje u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine posle 21 godine.

Izvor KoSSev, Kosovo Online
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...