Merkel: Odluku o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom treba doneti u martu

122

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da u martu treba doneti odluku o otvaranju pretpristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, pre svega jer to zahtevaju geopolitički razlozi.

„Svako ko pogleda geografsku kartu i poznaje geopolitički kontekst, zna da je za sve dobro da države sa zapadnog Balkana jednog dana postanu članice Evropske unije“, rekla je Merkel u Berlinu na konferenciji za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Na taj način je poslala jasnu poruku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koji je na samitu EU u oktobru prošle godine bio najveći protivnik otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, preneo je Politiko.

Francuska je zvanično tražila da se pregovori sa novim kandidatima za članstvo ne otvaraju dok se ne usvoje novi principi na osnovu kojih bi oni bili vođeni, ali se devet članica EU s tim nije složilo i traže da Albanija i Severna Makedonija dobiju „zeleno svetlo“ pre usaglašavanja tog dokumenta.

Merkel je poručila da želi da na samitu EU, zakazanom za 26. i 27. mart, Albanija i Severna Makedonija dobiju datum za početak pregovora.

„Preostaje nam naporan rad kako bismo na sastanku u martu to ostvarili“, kazala je Merkel.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednih nekoliko nedelja usvojiti plan za oživljavanje procesa proširenja.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...