“Ne davimo Beograd” upozorava: Ne rade merne stanice za zagađenje vazduha

84

Inicijativa Ne davimo Beograd (NDMBGD) saopštila je da je veliki broj zvaničnih automatskih mernih stanica koje mere zagađenje vazduha u našim gradovima van funkcije.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine navedeno je da podaci iz mreže automatskih mernih stanica nisu dostupni zbog radova na unapređenju centralnog akvizicionog sistema Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) Beograda.

„Ni aplikacije koje u realnom vremenu prenose ove podatke, poput AirCare-a, kao i sajt Agencije za zaštitu životne sredine koja je zadužena za rad automatskih mernih stanica, već dva dana nemaju informacije o zagađenju vazduha“, navedeno je u saopštenju.

NDMBGD je istakla da je „skandalozno da su podaci sa državnih mernih stanica nedostupni građanima i to u trenutku kada se naši gradovi sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova, a Srbija na godišnjem nivou izgubi skoro 7.000 građana usled zagađenja vazduha“.

Kako je navedeno, „ovo nije prvi put da automatske merne stanice budu van funkcije, posebno u danima kada je evidentno veliko zagađenje vazduha“.

NDMBGD je pozvala direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, da se „hitno i bez odlaganja obrati javnosti i objasni građanima šta se dešava sa podacima i automatskim mernim stanicima koje registruju podatke o zagađenju vazduha“.

Agencija je na svom sajtu u odeljku koji prikazuje tabelarni prikaz podataka sa mernih stanica navela da su podaci nedostupni zbog radova na unapređenju centralnog akvizicionog sistema GZZJZ Beograda.

Na naslovnoj stranici sajta ove agencije izdato je obaveštenje sa naslovom „Važno“ u kojem se navodi da zbog prekida u napajanju električnom energijom u subotu 1. februara od 8 do 17 časova sajt i prateći servisi Agencije neće biti dostupni od subote u 1 sat do ponovnog uspostavljanja stabilnog napajanja.

A prema podacima aplikacije Beoeko GZZJZ Beograda kvalitet vazduha u Beogradu u subotu u 15 časova je bio odličan. Aplikacija „AirVisual“ navodi da je vazduh u Beogradu dobar.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...