Opozicija označila početak kampanje bojkota izbora (FOTO)

163

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da deo opozicije nije doneo odluku o bojkotu izbora, već da je „poslušao svoj narod“.

„Obećavam da ćemo se izboriti za sve poštene izbore i za promenu sistema, da najbolji budu na mestu koje im pripada, bez obzira na pripadnost političkoj partiji, i to je naš zadatak“, rekao je Đilas na skupu opozicije kojim je označen početak kampanje bojkota izbora.

On je rekao da oni koji budu izašli na izbore rade u korist lidera Sprske napredne stranke Aleksandra Vučića.

„Na tim listama samo je jedno ime ‘Vučić’, i svako ko će sedeti u parlamentu zove se ‘Vučić'“, rekao je Đilas.

On je ocenio da je danas pitanje časti boriti se protiv vlasti i kako se izrazio, biti „na ovoj strani“.

Đilas je rekao da je čuo kako Vučić snima spot u kojem kao taksi vozač vraća nekoga iz inostranstva.

„Zbog tebe su mnogi otišli iz ove države, ali vratiće se kad ti odeš s vlasti“, poručio je Đilas Vučiću.

On je pozvao u bojkot, kako bi se svi koji su otišli iz države vratili, a oni koji nisu, da ostanu u Srbiji.

„U bojkot za slobodnu Srbiju“, pozvao je Đilas.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da u politiku nije ušao da bi se „igrao“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već da bi ga poslao na „đubrište istorije“.

„Izvini, mili (Vučiću), što te vraćamo u period života iz kojeg vučeš najveće traume, ali opet ćeš morati, dete moje, da se igraš sam. To je tužno. Idi kući i izvuci svoje krpene lutke, ali ovog puta bez nas u teatru apsurda u koji želiš da nas smestiš“, kazao je Trifunović.

Rekao je da bojkot izbora ne predstavlja povlačenje i dodao da će opozicija „tek cepati cipele“ kako bi pokazala narodu da ne treba da pristane na poniženje, „jer dostojanstvo i sloboda nemaju cenu“.

Naveo je da je „zahvalan na ponudama“ koje je navodno dobio od vlasti i dodao da Vučić treba „da shvati da neće da se igra ni za cenzus, ni za 500.000 evra, niti da bude Dačić na mestu Dačića“.

„Zašto ne učestvujemo u tvojim predstavama? Nalazimo se u zgradi starog Doma sindkata, danas su sindikati uništeni, radnici poniženi i obespravljeni. Preko puta je Dom omladine, a vi omladinu terate iz zemlje i mrzite decu“, dodao je on.

Trifunović je svoj stav obrazlažio time da državu vode „seljačine i korumpirane pijavice“.

„Nećemo da se igramo zato što se opljačkali sve, ali vam dostojanstvo ne damo. Integritet nema cenu, slobodni smo građani. Aco, sloboda nema cenu. Ne pristajemo da mislimo da su čemer, nesreća i siromaštvo naša sudbina“, kazao je Trufunović.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je svim prisutnim na večerašnjoj opozicionoj promociji bojkota izbora zajednička želja da vide normalnu, poštenu i demokratsku Srbiju.

„Ovo nije običan dan. Ovo je najtopliji 1. februar u istoji Beograda. Ta toplota je simbol Sunca koje se ponovo rađa i koje će rasterati oblake laži, prostakluka, primitivizma i izdaje koji se već osam godina nadvijaju nad Srbijom“, izjavio je Jeremić.

Ocenio je da u normalnim zemljama nema podela na „mi ili oni“, dok takvo stanje vlada u Srbiji, i naveo da je to proizvod totalitarizma.

„U Srbiji nakon osam godina autokratije koja se pretvara u diktaturu postoje dve strane – postoje oni i postojimo mi – mi da bismo im videli leđa. Ali, ne da bismo im videli leđa u interesu stranaka ili ideologija nego da bi stvari u Srbiji bile normalne“, kazao je on.

Naveo je da predstoje izbori i da su pred javnosti meseci na kojima će biti „laži i šumova“ kojima će vlast pokušati da podeli i zbuni opoziciju.

„Zapamtite da šta god ko uradio i pričao, na dan izbora ostanite kod kuće. Nemojte izaći na republičke, lokalne ili pokrajinske izbore jer je jedini put totalni bojkot“, ocenio je on.

Dodao je da će „cirkus“ biti gori nego ikada, a da će opoziciju činiti lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i drugi koji će biti „lutke“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Jedini pravi otpor se nalazi u ovoj sali“, istakao je Jeremić.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović poručio je da zahteva slobodne izbore i da svi zajedno spreče izbore koji to nisu.

Obradović je na skupu kojim je opozicija započela kampanju bojkota izbora rekao da zahteva momentalnu ostavku Vlade Ane Brnabić i „samoizabranog“ predsednika države Aleksandra Vučića, jer nikada nisu pobedili na slobodnim izborima.

Prema njegovim rečima, već osam godina širi se otrov sa opasnošću da „zarazi sav narod“.

„Grešio sam i ja, vređao sam nekoga u svojoj bespomoćnosti“, rekao je Obradović i dodao da su lažni izbori izvor svakog otrova.

Na početku večerašnjeg skupa u Kombank dvorani u Beogradu govorili su i novinar Srđan Škoro, naučni saradnik na Institutu za fiziku Slobodan Prvanović i potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić.

Počeo skup opozicije: „Ko izađe na izbore – taj je Vučićev 100 odsto” (FOTO, VIDEO)

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...