Počeo skup opozicije: „Ko izađe na izbore – taj je Vučićev 100 odsto” (FOTO, VIDEO)

62

Srpska opozicija koja je donela odluku o bojkotu izbora održava večeras u Beogradu u Kombank dvorani „prvi zajednički skup“, nakon čega bi trebalo da bude održana protestna šetnja do zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

Skup će označiti početak kampanje bojkota „lažnih izbora“, najavili su organizatori.

Novinar Srđan Škoro izjavio je da je bojkot izbora „glogov kolac“ za predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i njegovu vlast posle koje neće moći da se „povampiri“.

Škoro se na skupu opozicije koji označava početak kampanje bojkota izbora prvi obratio okupljenima, i ocenio da je bojkot izbora u Srbiji ljudska obaveza.

„Ko izađe na izbore, taj je Vučićev 100 odsto i on više nije opozicija“, kazao je on i dodao da posle bojkota ništa neće biti isto.

Naučni saradnik na Institutu za fiziku Slobodan Prvanović podsetio je na Zahtev za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS), koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice.

Prvanović je istakao važnost tačnog izveštavanja javnog medijskog servisa i obrazložio da RTS to ne čini.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da nema dilemu da li su važniji skupštinski mandati ili oporavak Srbije, te da nikada ne bi pristala da učestvuje na unapred pokradenim izborima.

„Ne bih pristala da učestvujem na unapred pokradenim izborima i postanem narodna poslanica koja će da prima poslaničku platu dok opozicionari dobijaju batine u Vučićevoj Srbiji“, kazala je ona.

Rakić je pozvala da se Srbija uredi, a po njenim rečima to počinje tako što će biti održani izbori „onako kako treba“.

„Izborimo se za slobodne i poštene izbore jer je to prvi korak ka stvaranju poštene Srbije“, rekla je ona.

Ocenila je da se učešćem u „simulaciji izbora“ neće ništa promeniti, već će sve ostati isto.

Najavljeno je i da će biti potpisana još jedna deklaracija kojom će se opozicionari obavezati da će svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata „lažnih izbora“ smatrati rušenjem ustavnog poretka.

„Takvu vlast smatraćemo nelegitimnom i protiv nje ćemo se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti“, stoji u deklaraciji.

Njome će se obavezati i da će nastaviti borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore svim raspoloživim legalnim sredstvima sa ciljem demokratizacije Srbije.

Deklaracijom se još jednom naglašava da će taj deo opozicije ostati pri ideji bojkota predstojećih izbora.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...