Crna Gora: Ne kopamo tunele na granici, zatvaramo divlje prelaze prema Srbiji

176

Vlada Crne Gore saopštila je da je neistinita tvrdnja da je po nalogu crnogorske policije počelo kopanje kanala na granici sa Srbijom, već da se zatvaranje takozvanih divljih prelaza na državnoj granici izvodi u skladu s predviđenom dinamikom koju su usaglasile dve države.

„Neistinita je tvrdnja objavljena u više medija u Srbiji, prema kojoj je proteklih dana ‘po nalogu policije’ počelo kopanje kanala na granici sa Srbijom i to kako bi navodno bio sprečen dolazak vernika iz Srbije na litije”, navela je Vlada Crne Gore.

U saopštenju se navodi da su Crna Gora i Srbija od 7. marta 2011. godine vodile pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između dve zemlje.

„Sporazumima koji su potpisani i ratifikovani u obe države i koji su stupili na snagu, popisana su i mesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza kako bi stanovništvu nastanjenom u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje, i Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar, bilo olakšano kretanje i prelaženje granice”, dodala je Vlada Crne Gore.

Vlada navodi da su dve države usaglasile i dinamiku zatvaranja puteva pogodnih za nezakonit prelazak državne granice, da je na sastanku u Podgorici 19. marta 2019. godine konstatovano da su rukovodioci graničnih policija obe države potpisali Elaborat kojim je predviđeno zatvaranje 29 putnih pravaca i 30 tačaka, od kojih 16 u Srbiji i 14 u Crnoj Gori.

„Svi granični prelazi između Crne Gore i Srbije otvoreni su i na njima se saobraćaj odvija bez smetnji”, dodaje se u saopštenju koje prenosi Beta.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...