Vesić: Za 13 dana Pobednik se vraća na Kalemegdan

110

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas da će za 13 dana statua Pobednika biti vraćena na svoje mesto na Kalemegdanu.

Bronzana skulptura Pobednik će biti vraćen na Beogradsku tvrđavu 12. februara, a narednog dana  od 10 do 16 časova svi zainteresovani građani biće u prilici da pogledaju izloženu skulpturu na platou Gornjeg grada u neposrednoj blizini postamenta.

„Vraćanje na postament je predviđeno za petak 14.februar“, dogovoreno je nakon  posete i radnog sastanka stručnog tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, predstavnika izvođača i stručnog i konzervatorskog nadzora u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića koji završava radove na obnovi bronzane skulpture  Pobednika.

“ Oko Pobednika smo imali čitavu hajku da se nikad neće vratiti, da će biti pretopljen i razne druge gluposti. On će biti rekonstruisan i vraćen na svoje mesto, baš kao što je to urađeno i sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, kao što raste i Beograd na vodi za koji se pričalo da će da potone ili da je to samo maketa. Danas ljudi iz svih krajeva grada dolaze u park Beograda na vodi i to je dokaz da se Beograd menja, a sve ono što radimo mi i predsednik Aleksandar Vučić je dokaz nesposobnosti onih koji su bili pre nas“, kazao je Vesić, a preneo Beoinfo.

Grad Beograd je, kako navode, za obnovu spomenika izdvojio oko 200.000 evra.

Radovi su podrazumevali restauraciju postamenta i stuba i sve konzervatorske radove.

Restauracija statue urađena je u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, a ceo posao obavlja se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...