Skupština Kosova: Aljbin Kurti najavio obavezan vojni rok i tužbu Srbiji za genocid

268

Četiri meseca nakon održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji danas bi trebalo da bude izabrana nova vlada u Prištini.

Sednica na kojoj Aljbin Kurti predstavlja svoj program trebalo je da počne u 11 časova, ali je početak sednice kasnio 40 minuta, javlja dopisnik RTS-a.

Sednici prisustvuju i poslanici Srpske liste.

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja završio je izlaganje programa vlade u kome je najavio uvođenje obaveznog vojnog roka za mlade u trajanju od tri meseca, podnošenje krivične prijave protiv Srbije zbog genocida i formiranje instituta za ratne zločine i genocid.

Kurti je u uvodnom izlaganju predstavljajući program nove vlade izneo nekoliko prioriteta. Sa Srbijom ćemo primeniti potpuni trgovinski reciprocitet, rekao je mandatar za sastav vlade.

„Spreman sam da u potpunosti vodim dijalog sa Beogradom, stvoriću tim koji će se posvetiti tome“, naglasio je Kurti.

Predložio je i lustraciju u svim sektorima koju treba sprovesti u roku od 24 meseca.

„Bićemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine i agresiju, pripremićemo zakon koji će se baviti počinjenim ratnim zločinim i agresijom“, rekao je Kurti.

Kurti će, kako kaže, na osnovu međunarodnih zakona i prava „pripremiti tužbu protiv Srbije za ratni zločin, genocid i agresiju“.

Dodao je da će izvršiti pripreme društva za učlanjenje u NATO i obećao da nijedan pojedinac niti kompanija „neće biti jači od države“.

Tokom predstavljanja programa, poslanica Demokratske partije Kosova je Kurtiju na rever okačila značku sa zastavama Kosova i Albanije.

Mandatar za sastav nove vlade Aljbin Kurti predložio je iz Srpske liste Dalibora Jevtića za ministra za povratak i zajednice i Ivan Milojević za ministra za regionalni razvoj. Kurti je iz redova bošnjačke zajednice predložio Emiliju Redžepi za ministarku za lokalnu samoupravu.

Iz Demokratskog saveza Kosova predloženi su Anton Ćuni za ministra odbrane, Ljumir Abidžiku za ministra za infrastrukturu, Besian Mustafa za ministra poljoprivrede, Hikmete Bajrami za ministra prosvete, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Vljora Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta.

Iz pokreta Samoopredeljenje predloženo je da ministarstvo spoljnih poslova preuzme Glauk Konjufca, ministarstvo pravde Aljbuljena Hadžiu, ministarstvo finansija Besnik Bisljim, ministarstvo ekonomije Rozeta Hajdari, ministarstvo zdravlja Arben Vitia, ministarstvo za evropske integracije Bljerim Reka.

Ako skupština izglasa Kurtijev predlog zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Samoopredeljenja.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...