DS, SzS i SMS osudili šovinističke incidente u Vojvodini

116

Ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita u Novom Sadu i vandalizovanje objekta Hrvatskog doma u Novom Slankamenu oštro su danas osudili Vojvođanski odbor Demokratske stranke (DS), predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović i Stranka moderne Srbije (SMS) i u odvojenim saopštenjima zatražili reakciju vlasti.

Janko Veselinović je ocenio da su izlivi mržnje u Vojvodini produkt ponašanja režima i medija koje kontroliše, i dodao da posebno zabrinjava što se takvi incidenti dešavaju u višenacionalnoj Vojvodini, koja je uvek bila primer tolerancije.

„Činjenica da su Skupština Srbije i televizije s nacionalnom frekvencijom postale rasadnici netrpeljivosti i nasilja, čini da se netolerancija širi i na ostale segmente društva. Za sve je odgovoran sadašnji nedemokratski režim“, ocenio je Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

Vojvođanski odbor DS-a u svom saopštenju pozvao je istražne organe da u najkraćem roku identifikuju počinioce nedela i rasvetle njihove motive. Dodao je da je to jedini način da se „preduprede sva nagađanja o mogućim vinovnicima i proizvoljna tumačenja incidenata“.

„Ukoliko okolnosti pod kojim se događaju incidenti ne budu rasvetljene, biće to ozbiljan razlog za sumnju kako iza svega stoje upravo oni koji su dužni da otkriju počinioce ovih nedela“, poručio je DS.

Ta stranka je ocenila da se pravi krivci za širenje netrpeljivosti nalaze „u redovima sadašnje vlasti i onih političkih snaga koje je, direktno ili posredno, podržavaju“.

Stranka moderne Srbije (SMS) je saopštila da smatra da je vlast direktno odgovorna za podgrevanje mržnje i nedovoljan rad na sprečavanju ovakvih pojava.

„Nacionalizam Srbiju razara već tri decenije i vreme je da se u Srbiji građanske proevropske snage složno tome usprotive“, poručio je SMS.

Uhapšen osumnjičeni za incident u Novom Slankamenu, ombudsman traži informacije od MUP-a

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...