Fila: Nema suda pred kojim bi Kurti mogao da tuži Srbiju

190

Novi kosovski premijer Aljbin Kurti je u ekspozeu najavio obavezni vojni rok i veća ulaganja u vojsku, ali i usvajanje zakona o ratnom zločinu, genocidu i agresiji Srbije.

Advokat Toma Fila kaže za RTS da nije prvi put da bi za tužbu pred Međunarodnim sudom pravde država morala da bude u Ujedinjenim nacijama, a da je KiM, prema Rezoluciji 1244, teritorija, a ne država.

Toma Fila je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi naivan čovek rekao „zaigralo se dete, dobilo igračku, a to znači vlast, i onda se igra. Međutim, vlast je opaka igračka, mnogi su izgoreli na tome, najmanje oni koji su se igrali sa tim“.

Prema njegovim rečima, nije prvi put da se izmišljaju za Srbiju ratni zločini i genocidi.

„To je počelo od Vukovara 1991. godine. Hrvati nam najavljuju tužbu za sve to. Kako se Kolinda Grabar Kitarović družila sa njima, verovatno je odatle i ta ideja. Nešto slično je pričao i Izetbegović. Ja ne znam kome sudu taj Kurti misli da tuži, ne postoji taj sud“, naglasio je Fila.

Napominje da bi za tužbu pred Međunarodnim sudom pravde mora se biti u Ujedinjenim nacijama.

„Kosovo je, po Rezoluciji 1244, teritorija, nije država. Kurti je opredelio pred kojim sudom, pred sadašnjim Sudom za ratne zločine, a taj sud je, po kosovskim zakonima, predviđen za pojedince, a ne za države. Dakle, on se igra, ne zna dete šta priča“, kazao je Fila.

Te poruke Kurti, kako je napomenuo, upućuje onima koji su prešli granicu nacionalizma.

„Ja sam nacionalista, volim Srbiju, ali nisam šovinista, ne želim da drugima bude loše. On će, igrajući se sa ovim, napraviti problem i svom narodu i Srbima na Kosovu“, kazao je Fila.

Smatra da će međunarodna zajednica uskratiti kredite Kurtiju.

„Izvršiće pritisak na njega i ja ne verujem da će ta vlada dugo trajati. Najbolje mu je odgovorio Ivica Dačić, kada mu je rekao da su oterali 200.000 ljudi. Od Tita počinje proterivanja Srba. Tito je doneo zakon o zabrani povratka Srbima na Kosovo“, naveo je Fila.

Najavljuje usvajanje zakona o ratnim zločinima.

„Mogu da ga usvoje, ali mora da ga napiše neko. Aludira na Rambuje. U Rambujeu smo bili mi, sa Ratkom Markovićem, koji je bio najveći stručnjak za ustavno pravo. Iza albanske delegacije je stajao američki pravni tim. On valjda na njih računa, kao kada je Haradinaja branila u Hagu kancelarija supruge Tonija Blera, koji je zagovarao bombarovanje Srbije“, napomenuo je Fila.

Kfor je, kako je istakao, jedina vojska koja može biti na KiM.

„Međunarodno pravo je ograničeno voljom jakih. Ono defakto postoji za male države, za nas, a za velike države ne postoji. U Hagu nam je prvi predsednik suda, Antonio Kaseze, rekao da ko god se ogluši o Savet bezbednosti, vrši ratni zločin, a onda nas Amerika bombarduje bez odluke SB, a onda se to promeni. Ako Amerika hoće, i NATO oni će im dati vojsku, mi da ratujemo ne možemo“, naveo je Fila.

Od 2017. postoji sud za zločine OVK, ali bez ijedne optužnice.

„Ja sam veliki pesimista što se tog suda tiče. Ne želim ja da pred tim sudom odgovaraju dželati, onaj ko je lično ubio te ljude. Meni trebaju nalogodavci. Ne zaboravite da je sramota Srbije što je izručila dva predsednika i tri načelnika generalštaba, celu vrhušku političku, vojnu i policijsku smo mi izručili Hagu. Ne možemo mi da dobijemo nekog ‘baju’ koji je odgovarao s Haradinejem i primio sve na sebe za pare, i koji je direktan dželat. Nama trebaju vođe“, kazao je Fila.

Razgovarao je, napominje, sa Karlom del Ponte mnogo puta.

„Ona mi je govorila da im nismo dali komandnu strukturu OVK. Ovog puta smo im dali. Imaju kompletno i po imenu i prezimenu i gde se koji deo nalazi. Drecun je to uradio. Sada znaju ko je mogao da izdaje naređenja i ko je naredio. Komandna odgovornost je uspostavljena. Ja hoću da vidim optužene na visini komandne odgovornosti, a ne dželate“, zaključio je Fila.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...