Nova metodologija EU: Moguće zaustavljanje pregovora i vraćanje na početak

150

Novom metodologijom Evropske komisije (EK) omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada zemlje kandidatkinje ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu, navodi se u dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, prenosi Danas.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće u sredu (5. februar) u Briselu revidiranu metodologiju procesa pristupanja EU.

Države članice Evropske unije (EU) će imati više moći da iniciraju suspenziju pristupnih pregovora.

Ova metodologija se neće primenjivati na Srbiju i Crnu Goru, ali ostaje otvorena mogućnost da i te dve države obuhvate novim pristupom, ukoliko se te dve zemlje slože.

Ovo su ključni elementi nove metodologije EK kojom će se promeniti pristup u pregovorima o članstvu za zemlje koje će tek otpočeti ovaj proces.

„Iako napredak u reformama treba podsticati i opipljivije nagrađivati, jednako tako postoji potreba i za odlučnijim merama koje bi proporcionalno sankcionisale svaku ozbiljnu ili dugotrajnu stagnaciju ili čak zaostajanje u provođenju reformi i ispunjavanju zahteva procesa pristupanja“, stoji u nacrtu dokumenta.

Moguća stagnacija ili preokret pregovaračkog procesa trebalo bi da bude saopštena godišnjom procenom EK.

Ostavlja se mogućnost i državama članicama EU da doprinesu ovom procesu tako što će Komisiji dojavljivati bilo kakvu stagnaciju ili ozbiljno zaostajanje u procesu reformi:

Omogućiće se državama članicama EU da odluče da se pregovori oko određenih oblasti ne održe, ili u najozbiljnijim slučajevima, obustave u celini.

Već zatvorena poglavlja mogu se ponovo otvoriti ili resetovati ako probleme treba preispitati.

Opseg i intenzitet finansiranja iz EU može se prilagoditi naniže (umanjiti), sa izuzetkom podrške civilnom društvu.

Prednosti bliže integracije, npr. pristup programima EU, jednostrane koncesije za pristup tržištu mogu se zaustaviti ili povući.

Uslovljavanje neće biti nenagrađivano, navedeno je u dokumentu. Tako će EK insistirati i na jasnim uslovima od samog početka.

Spominje se u dokumentu da je važno da zemlje kandidatkinje „poznaju referentne vrednosti na osnovu kojih će se meriti njihov učinak i da države članice EU dele jasno razumevanje šta se tačno traži od kandidata“.

„Ako zemlje dovoljno pređu na reformske prioritete dogovorene u pregovorima, to bi trebalo da dovede do bliže integracije zemlje sa EU, radu na ubrzanoj integraciji i ‘postupnom uvođenju’ u pojedinačne politike EU, tržišta EU i programe EU, uz obezbeđivanje ravnopravnih uslova“, ističe se u nacrtu nove metodologije.

Predviđaju se i povećana finansijska sredstva i investicije, uključujući instrument pretpristupne podrške, zasnovan na performansama i na reforme za bližu saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se podržala podrška.

Od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, Crna Gora je otvorila 34, a privremeno zatvorila tri.

Srbija je otvorila 18 poglavlja, a privremeno zatvorila dva, od ukupno 35.

Pregovaračka poglavlja biće grupisana u tematskim klasterima, ukupno šest njih.

Ovi klasteri obuhvataju široke teme kao što su upravljanje, unutrašnje tržište, ekonomska konkurentnost i povezanost. Omogućiće da se utvrde najvažnije i najhitnije reforme po sektorima, a pregovori o svakom klasteru biće otvoreni u celini – nakon ispunjavanja početnih merila.

Izvor Danas Radio Slobodna Evropa
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...