Vučić dao ideju, vlast menja cenzus, stručnjaci poručuju – ne pred izbore

118

Ideja Aleksandra Vučića o snižavanju cenzusa na tri odsto na korak je od ostvarenja, izveštava N1.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za četvrtak, 6. februar, sednicu parlamenta na čijem je dnevnom redu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno smanjivanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto.

Neposredno pre toga održana je prva i jedina javna rasprava.

Izborno pravilo koje je na snazi još od 1992. godine po svemu sudeći odlazi u istoriju. Predsednik Srbije je dao ideju, naprednjaci napisali zakon o smanjenju cenzusa sa na tri odsto, a sada i obrazložili na javnom slušanju.

„Reč je o nedvosmislenom pružanju podrške, dodatne podrške pluralizmu, stvaranju prostora da se u Skupštini vernije odslikaju mišljenje i stavovi građana čije mišljenje nije ono većinsko“, rekao je Vladimir Orlić iz SNS-a.

Od organizacija koje su bile prisutne, uključujći i predstavnike OEBS i EU, svoj stav javno izneli su samo CESID I CRTA.

„Tačno je da smo bili akter dijaloga i razgovora o izbornim uslovima, ova tema nije bila predmet tog dijaloga i zbog toga CRTA smatra da nije dobro napraviti ovako krupne promene u ovom trenutku, nekoliko meseci pred izbora“, smatra Pavle Dimitrijević, CRTA.

„Ovako krupne promene ne smeju da se rade neposredno pred izbore s obzirom da je reč o jednom od stubova izbornog sistema, pored broja izbornih jednica ili broja poslanika i zato predlažemo da i ukoliko ova mera bude usvojena, njena primena bude odložena, dakle da se ne primenjuje na prve sledeće izbore na proleće 2020, već na one neke tamo sledeće“, rekla je Emilija Orestijević iz CeSida.

Stranke koje bojkotuju rad paralamenta, bojkotovale su i ovu javnu rasparavu. Oni među opozicijom koji izlaze na izbore, kažu da ima važnijih pitanja od cenzusa.

„Da li će biti političkog pluralizma zavisi od slobode medija i od toga da li ćemo da imati fer i demokratske procese, a ne da već danas idu instrukcije kao treba fotografisati glasački listić da se vidi datum i vreme“, kaže Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije.

Nova pravila važiće i za izlazak stranaka nacionalnih manjina. Za neke od njih neprihvatljivo je da Saveti nacionalnih manjina izdaju potvrde manjinskim strankama.

„U našem sandžačko-novopazarskim uslovma to bi izgledao ovako. Dakle dve stranke u ovom slučaju Sulejman Ugljanin koji kontroliše Nacionalni savet Bošnjaka sa jedne strane i sa druge strane ja i Stranka pravde i pomirenja treba da se pojavim na šalteru i da tražim dozvolu od Ugljanina da mi dopusti da izađem na izbore pod određenim uslovima, molim vas, aj malo zamislite kako bi ta tragikomedija izgledala“, naveo je Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja.

Dok je trajala javna rasprava, predsednica Skupštine zakazala je za četvrtak sednicu sa tom temom.

Zanimljivo je i da je na dnevni red Maja Gojković stavila i predlog Gordane Čomić o većoj zastupljenosti žena na poslaničkim listama. Za sada nije poznato da li će Čomić u Skupštini braniti svoj predlog, budući da DS bojkotuje rad parlamenta.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...