„Borba za čist vazduh“, okupljanja u više od 20 gradova širom Srbije

83

Pod nazivom „Borba za čist vazduh“ danas će se održati protesti, kako je najavljeno, u više od 20 gradova širom Srbije. Skupovi se održavaju u različito vreme.

Na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, tačno u podne održan je protest u organizaciji Lokalnog fronta.

Desetak aktivista sa transparentom za čistiji vazduh, priključilo se ostalim građanima u Srbiji koji zahtevaju da nadležni zaštite stanovništvo.

„Kraljevo je već duže vreme izloženo dejstvu štetnog vazduha, i zato smo nekom vrstom građanskom protesta želeli da pokažemo nezadovoljstvo“, rekao je Vladimir Marović iz Lokalnog fronta. Ako u obzir uzmemo podatke relevantnih institucija, poput Agencije za zaštitu zdravlja Republike Srbije, Kraljevo se nalazi na petom mestu po stepenu zagađenosti, dodao je.

„A lokalna institucija, Zavod za zdravlje Grada Kraljeva, nam dostavlja podatke koji kažu da smo u januaru mesecu imali 28 dana „zagađen“ a prevaskodno „jako zagađen“ vazduh“, istakao je.

U Kragujevcu nema ni zvaničnog merenja, aktivisti kupili uređaje

I u centru Kragujevca građani su danas informisani o merenju zagađenja i zaštiti od njega. Skup u centru Kragujevca organizovala je neformalna grupa aktivista koji žele unapređenje kvaliteta životne sredine.

Predstavnik te grupe, poslanik Nenad Božić, novinarima je rekao da ta grupa prati aerozagađenje i na to upozorava građane putem društvenih mreža. On je rekao da se prati koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 koje su glavni zagađivači.

„Imamo merače kvaliteta vazduha, na pet mesta u gradu priključene na mrežu Air Visual. Informišemo građane tako što rezultate prate putem mobilnih telefona ili društvenih mreža“, rekao je Božić.

Prema njegovim rečima, Kragujevac je u decembru i januaru imao samo desetak dana čist vazduh. „Posebno u danima praznika u januaru, kada je bilo vrlo hladno, pa se i više se ložilo, zagađenje je bilo ekstremno, što znači da kada ste napolju, vi se bukvalno trujete“, rekao je Božić.

Tom akcijom, kako je rekao, građani-aktivisti žele da izvrše pritisak na gradsku i državnu vlast da bi Agencija za zaštitu životne sredine počela i u Kragujevcu da meri količine suspendovanih čestica koje su ključni zagađivači vazduha.

„U nedostatku tog zvaničnog merenja čestica PM10 i PM 2.5 u realnom vremenu, kupili smo uređaje i počeli sami da merimo. Hoćemo da imamo dokaze da Kragujevac nije ‘vazdušna banja’ „, rekao je Božić.

Pošto se dokazi o tome prikupe i prate, rekao je da očekuje da vlast preduzme konkretne mere prema izvorima zagađenja. Naveo da su to individualna ložišta i predložio kažnjavanje onih pale gumu, ivericu ili preradjeno ulje. „Tranzitni saobraćaj treba da se iseli iz centra grada i da se merama energetske efikasnosti generalno smanji potrošnja energije, posebno za grejanje“, rekao je Božić.

Skupu „Za čist vazduh“ nisu prisustvovali predstavnici ekoloških službi Grada Kragujevca.

Božić je ocenio da član Gradskog veća, zadužen za ekologiju, Zoran Prokić, nije ništa uradio za smanjenje zagadjenja vazduha u Kragujevcu. „Zbog takvog doprinosa, malo ćemo se našaliti, pa spremamo akciju prikupljanja potpisa građana za njegovu kandidaturu za ovogodišnju ‘Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca’ „, rekao je Božić.

U Nišu aktivisti delili letke sa informacijama o zagađenju

U Nišu se nije protestovalo u podne protiv zagađenja vazduha, kako je bilo najavljeno, već je desetak okupljenih aktivista delilo letke prolaznicima sa informacijama o zagađenju.

U jednom trenutku izgledalo je kao da akcije neće ni biti, javlja reporter N1. Predstavnica Građanskog fronta Jana Krstić, sa flajerima, transparentom i nekoliko kolega, na mesto okupljanja stigla je sa 20 minuta zakašnjenja.

Iako je šest medijskih ekipa čekalo da se organizatori pojave, Krstićeva kaze da se od protesta odustalo, između ostalog i zbog medijskog mraka, a na pitanje da li su očekivali više ljudi, kaže da nisu, jer su građani i građanke Niša preopterećeni svakodnevnim životnim poteskoćama, pa nemaju prostora za dalekosežna razmišljanja.

„Nadam se da ćemo sada da dignemo svest deljenjem ovih flajera i obraćanjem (građanima). Mislim da je najbolji način pričanje s ljudima u lice, tako da… Pokušaćemo da što više proširimo tu priču i da osvestimo građane koliko je vazduh opasan za buduće generacije, kao i za njih same“, navela je Jana Krstić, predstavnica Građanskog fronta (UPSS).

Izvor N1/Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...