Otišli na krstarenje, kruzer postao karantin

148

U japanskoj luci Jokohami potvrđeno je da je desetoro putnika na jednom brodu zaraženo korona virusom i u karantinu su.

Od posledica korona virusa, prema najnovijim podacima, u Kini je umrlo više od 490 ljudi, a više od 24.000 je zaraženo.

Sa japanskog kruzera u luci Jokohami osobe zaražene koronavirusom prebačene su u karantin, potvrdio je ministar zdravlja te zemlje. Na tom brodu je 3.700 putnika.

„Imamo rezultate testova 31 osobe na koronavirus, desetoro je zaraženo. Zbog toga smo te ljude uz pratnju prebacili u karantin u prefekturi Kanagava“, kaže Kacunobu Kato, ministar zdravlja, rada i socijalne zaštite Japana.

Ostali su u karantinu na kruzeru, gde su pod nadzorom medicinskog osoblja.

Da bi se efikasno zaustavilo širenje koronavirusa u Kini, svi sumnjivi slučajevi moraju biti u karantinu na posebno određenim lokacijama, među kojima su i hoteli.

„Lao Li je jedan od pacijenata kod kojega je potvrđen koronavirus. Moramo izolovati ljude sa kojima je imao bliski kontakt u svojoj kući. Njegov stan će biti dezinfikovan, a isto će biti urađeno i sa drugim stanovima u zgradi, liftovima i hodnicima“, ističe predsednik opštine Jinguan Liu Ping.

U Hongkongu gde je jedna osoba preminula od posledica virusa nastavlja se štrajk medicinskih radnika, već treći dan. Oni traže od vlasti da zatvore sve kopnene prelaze prema Kini.

U epicentru zaraze, Vuhanu, trenutno je najvažnije dobro snabdevanje, pre svega medicinskim materijalom. Ulažu se veliki napori da se dopreme zalihe robe iz cele Kine.

„Prioritet nam je transport medicinskog materijala i pomoći, vode, uglja, ulja i gasa za funkcionisanje Vuhana. Garantujemo medicinsku negu, slanje sanitetskog materijala i inžinjerijskog osoblja“, navodi viceguverner pokrajine Hubei Cao Gvangšang.

Bao Likun iz Kineske državne železnice u Vuhanu rekao je da su do isporučili 25.700 tona medicinske i zaštitne opreme za Vuhan, uključujući zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju ruku, kao i 2.840 tona hrane.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...