EU komesar predstavio predsedniku Srbije novu metodologiju pristupanja

81

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavio mu novu metodologiju procesa pristupanja EU, izveštava N1.

Varheji je rekao da je, sa novom Evropskom komisijom, proširenje EU na Zapadni Balkan najveći prioritet.

„Želim da osnažim naše poruke i veze sa zemljama na Balkanu, posebno sa onima koji su već u procesu pregovaranja. Ja želim da ubrzam taj napredak. Radićemo zajedno sa Srbijom kako bi postigli da do kraja mog mandata imamo bar jednu zemlju iz regiona spremnu za pristupanje“, poručio je Varheji.

Govoreći o novoj metodologiji, Varheji je rekao da su želeli da osveže proces koji će dati jasan pravac kuda treba da se ide.

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović i Verheji su potpisali finansijski sporazum IPA 2019.

Prema njegovim rečima, evropske politike treba da budu bolje upoznate i više da uzimaju u obzir proširenje na Zapadni Balkan, kao i da proces bude predvidljiviji kako za zemlje članice tako i za zemlje koje imaju aspiracije da pristupe EU.

Varheji je ponovio da je obnovljena metodologija pristupnog procesa koja se zasniva na četiri principa (kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vođstvo) prvi stub strategije Evropske komisije.

Drugi element plana je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom pre samita u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo Zapadni Balkan, „koju želimo da stavimo na sto na zagrebačkom samitu u maju“.

Varheji je rekao da za ceo region odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje.

„Lično sam spreman da pomognem. Znam da je osetljiva stvar i oprezan sam kad je reč o mešanju u to pitanje. Prvi korak mora Kosovo da napravi, a to je da ukine takse. Bez toga biće teško, možda i nemoguće da se obnove razgovori“, rekao je Varheji.

View this post on Instagram

"Imali smo veoma dobre razgovore i moje simpatije idu ka novoj metodologiji, kao okviru za rad sa Evropskom komisijom. Vidim mnogo šansi i mogućnosti za Srbiju. Važno je da pokažemo našu posvećenost evropskom putu Srbije, našu odlučnost da budemo deo Evropske unije i kako da na najlakši način pokažemo ljudima da osete, da vide, da mogu da dodirnu ono što jeste Evropska unija, a ne da im to bude nešto daleko. Zahvalan sam na svemu što smo do sada dobili, to je nama mnogo značilo. Veliko hvala na vašoj poseti, želimo da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće." – Predsednik Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je rekao da su imali dobre razgovore i da je Varheji predstavio prvi deo nove metodologije procesa pristupanja EU.

„Ne možemo da imamo u ovom trenutku sve parametre i zato ćemo nastaviti da proučavamo ovu metodologiju i svoje konačne odluke doneti u narednom periodu. Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovorima o članstvu sa EU, može da bira da li će da koristi pregovarački okvir koji je već potpisan ili će da prihvata novu metodologiju“, rekao je Vučić i dodao da su „njegove lične simpatije na strani nove metodologije“.

Predsednik Srbije je rekao da je sa evropskim komesarom razgovarao i o inicijativi „mini Šengen“.

„Izneo sam ideju i da bi Srbija želela sa nekim članicama EU da postane deo Šengen sporazuma jer smatramo da bi bilo od ogromnog značaja za Srbiju bilo da ima otvorene granice prema Evropi“, rekao je Vučić.

Srbija je, dodao je Vučić, veoma zahvalna načelima na kojima svoju politiku prema Balkanu zasniva Evropska komisija.

„Verujemo da će se nastaviti proces evrointegracija, to je za nas od posebnog strateškog značaja“, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio da ne očekuje ništa od nove kosovske administracije, ali se nada da će moći da ima ozbiljne razgovore.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...