Potpisan sporazum – Srbija dobija od EU još 138,55 miliona evra donacija

83

Evropska unija i Vlada Srbije potpisali su danas sporazum o finansiranju, na osnovu kojeg će Srbija dobiti dodatnih 138,55 miliona evra donacija.

Delegacija EU u Srbiji je saopštila da su ta sredstva bespovratna i da će biti u vidu grantova.

„Pakete pomoći, poput ovog koji je danas potpisan, EU formuliše za Srbiju na godišnjem nivou. Srbija će i u narednim godinama nastaviti da prima slične pakete pomoći“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će sredstva EU biti usmerena u projekte ekonomije i nauke, vladavine prava i upravljanja.

„Konkurentnost i inovacije: Najveći deo paketa pomoći u oblasti konkurentnosti i inovacija, 76,5 miliona evra, biće usmeren na sektor privrede. On obuhvata podršku za unapređenje poslovnog ambijenta, podršku za povećanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća za razvoj inovacija i pružanje značajne podrške od preko 30 miliona evra Fondu za nauku“, navela je Delegacija EU.

U oblasti vladavina prava, u vidu savetodavnih misija stručnjaka iz članica EU, podrška sudijama, tužiocima i istražiteljima u Srbiji biće ukupne vrednosti 18 miliona evra.

Za oblast podrške demokratiji i upravljanju izdvojeno je preko 18 miliona evra za obuku državnih službenika, usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU, te za ekspertizu za usvajanje „najboljih evropskih praksi u oblasti upravljanja“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...