Brnabić: Demokratski potencijal SZS-a vidi se u tome što isključuju osobe koje imaju sopstveno mišljenje

203

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je „lakše kada vidi“ da postoji više ljudi koji se ne slažu sa politikom Vlade, ali koji dižu glas „protiv ekstremizma u Savezu za Srbiju (SZS)“.

Ona je ocenila da je pravi pokazatelj demokratskog potenicijala SZS to što isključuju osobe koje imaju sopstveno mišljenje.

„Isključujete ljude koji imaju sopstevno mišljenje i volju i koji kažu ja će se vratiti u instituciju da bi se borili za veće učešće žena u parlamentarnom i političkom životu“, rekla je Brnabić i dodala da je hrabrost poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić za divljenje.

Brnabić je rekla i da smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto šteti samo Srpskoj naprednoj stranci i da ne vidi problem u tome, pre svega jer se već krenulo u izmenu izbornih zakona u izbornoj godini.

„Ukoliko postoji većina da to usvoji, a to podržava i deo opozicije onda je to interna stvar Srbije. Smanjenje cenzusa širi prostor za više predstavnika građana u parlamentu“, rekla je Brnabić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i ukidanju taksi na srpske proizvode, ona je navela da nova Evropska komisija vrši „ogroman pritisak na Prištinu“ da ukine takse.

Poručila je da nije sigurna o kakvom reciprocitetu pričaju predstavnici kosovskih vlasti, ali da je politika Srbije jasna a to je da „nema sivih zona, nema nejasnoća“.

„Mi tražimo poštovanje Cefta sporazuma, on nema nejasnoća. Ništa drugo ne tražimo, samo poštujete Cefta“, rekla je Brnabić.

Ona je o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, rekla da joj je drago što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da će „Brisel pratiti situaciju“ i dodala da se nada će doći do dijaloga na tom nivou, jer je Crna Gora suverena država.

„Tanka je linija između ‘podržavamo narod tamo’ i toga da da se mešamo u unutrašnja pitanja suverene drzave“, rekla je Brnabić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...