Fajon: Raste napetost pred izbore, poboljšanje izbornih uslova bez rezultata

86

Evropska poslanica iz Slovenije Tanja Fajon (SD), predsedavajuća Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija, objavila je na svojoj stranici na internetu rezime dvodnevne posete Beogradu gde je u četvrtak i petak bila s komesarom za proširenje EU Oliver Varheljijem i izvestocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Fajon je napisala da su ovom posetom „pružili kontinuiranu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i pripremi za aprilske parlamentarne izbore“.

„Bilo je određenog napretka u razgovorima, ali ostaju izazovi: bojkot dela opozicije na aprilskim parlamentarnim izborima i obezbeđivanje pluralističkih i slobodnih medija u Srbiji“, navela je ona.

Fajon je ocenila da u Srbiji „napetost raste pred izbore u aprilu, a naši pokušaji da poboljšamo uslove za njihovo fer sprovođenje još nisu dali željene rezultate“.

Primena dogovorenog u pregovorima vlade i opozicije u Srbiji „pomno će se nadgledati“, ukazala je ona.

„Verujem da još ima vremena za pomirenje demokratske i proevropske opozicije koja insistira na tome da nema preduslova za fer i demokratske aprilske izbore. Ponovo smo ih pozvali da ponovo razmotre tu odluku“, piše Fajon.

Ocenila je da bi „bojkot izbora od strane velikog dela opozicije mogao biti od velike štete, jer Srbiji treba parlament koji će biti hram demokratije, a ne mesto gde nema uslova za rad ili odakle će opozicija ponovo izaći na ulice“.

„Pozvali smo političke aktere“, navodi Fajon, „da učine sve što je u njihovoj moći kako bi stvorili uslove i atmosferu da bi ljudi aprila mogli glasati i imati izbor“.

Više napora, posebno tokom predizborne kampanje, ukazala je ona, „moraće da bude uloženo u uravnoteženo i verodostojno izveštavanje medija i protiv širenja opasne populističke i nacionalističke retorike, govora mržnje i manipulacije biračima ili zastrašivanja“.

Evroposlanica Fajon je dalje navela da je zvanični zajednički deo razgovora u Beogradu s evro-komesarom bio najvećim delom usmeren na novu strategiju proširenja EU i njene posledice po Srbiju.

Podsetila je da se „u poruci Evropske komisije jasno kaže da se neće menjati okvir pregovora sa Srbijom, ali ta država će uvek moći da ga prilagodi ukoliko u pregovorima vidi da su mogućnosti bolje za sektorsku integraciju“.

„Sagovornici su se složili da napredak Srbije na putu ka EU sada može biti brži ako postoji jasna politička volja i posvećenost reformama. Mi ćemo Srbiji pružiti punu podršku na tom putu“, istakla je Tanja Fajon.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...