Danas se održava 92. ceremonija dodela Oskara u Los Anđelesu

128

U Los Anđelesu će danas biti održana 92. ceremonija dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, kojom se završava sezona raznih svetskih filmskih priznanja.

Film „Joker“ (Džoker) reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi postao je favorit za prestižnog Oskara jer je osvojio najviše, 11 nominacija za tu filmsku nagradu. „Džoker“ je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario kao i za brojne tehničke kategorije.

Ostala tri favorita su „The Irishman“ (Irac) Martina Skorsezea, „Once Upon a Time… in Hollywood“ (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina i „1917“ Sema Mendeza sa po deset nominacija.

Južnokorejski film „Parasite“ (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa osvojio je šest nominacija, kao i „Marriage Story“ i „Jojo Rabbit“.

Mnogi prognoziraju da bi najveći broj Oskara mogao da osvoji ratna drama „1917“, koja je ranije osvojila nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), kao i Zlatni globus.

Te nagrade koje se dodeljuju u januaru često su pokazatelji i dobitnika Oskara.

Favorit za Oskara za najboljeg glumca je Hoakin Finiks za ulogu u filmu „Džoker“. Glumac je dobio nagradu BAFTA. Pored Finiksa u toj kategoriji se takmiče Antonio Banderas, Leonardo DiKaprio, Adam Drajver i Džonatan Prajs.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...