Noćas dodela Oskara – ko i kako bira najbolje?

79

Ove godine je za Oskare, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke čija je svečana 92. dodela kasno večeras u Los Anđelesu, glasalo 8.469 predstavnika filmske industrije.

Svi koji biraju Oskara su članovi Akademije čije je sedište u Los Anđelesu.

Oni moraju da budu „ostvareni“ stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije.

To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografi i razni tehničari.

Članovi Akademije su ranije imali doživotno pravo na glasanje ali je 2016. ograničen period na deset godina koji može da se obnovi. Ta mera je uvedena kako bi se izbeglo da oni koji su u međuvremenu napustili filmsku industriju, nastave da glasaju.

Akademija je dugo bila diskretna u pogledu onih koji glasaju, koji, međutim, nisu u obavezi da kriju da su članovi te institucije.

Posle nekoliko godina kritika sastava članova koji ne odražavaju raznolikost društva, Akademija je 2016. navela da oko 90 odsto članova čine belci, a 76 odsto muškarci. Prosečno doba je bilo 63 godine. Te iste godine, Akademija, na meti kritika, saopštila je da će do 2020. udvostručiti broj žena i predstavnika etničkih manjina.

Međutim, Akademija i pored novih članova i članica ipak ostaje više „muška“ sa 68 odsto muškaraca i „bela“ sa 84 odsto belaca.

Svi koji biraju Oskara, u zavisnosti od svoje branše, glasaju za određene kategorije, glumci za glumce ili reditelji za reditelje.

Za određene kategorije kao što je izbor najboljeg stranog ili animiranog filma, formiraju se specijalni komiteti. Svi članovi pored svoje branše moraju da glasaju u kategoriji najboljeg filma.

Od 24 kategorije za 23 se glasa tako što je onaj koji dobije najviše glasova pobednik. Međutim, za najbolji film se glasa drugačije i u nekoliko krugova.

Svaki glasač je pozvan da napravi spisak nominovanih filmova. Film koji se u nekoliko krugova glasanja najviše pojavljuje na prvom mestu spiska je pobednik.

Ove godine favoriti za Oskara su Film „Joker“ (Džoker) reditelja Toda Filipsa, „The Irishman“ (Irac) Martina Skorsezea, „Once Upon a Time… in Hollywood“ (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina i „1917“ Sema Mendeza.

Inače, ovogodišnja, 92. svečana dodela prestižnog Oskara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu koštala je ukupno 44 miliona dolara, navodi se na finansijskom sajtu VoletHub (WalletHub) i dodaje da je 24.700 dolara potrošeno za crveni tepih.

Postavljanje crvenog tepiha, površine više od 1.500 kvadratnih metara, zahtevalo je 900 sati rada i ekipu od 18 ljudi. Deo tepiha će biti recikliran, a deo poklonjen nekoj humanitarnoj organizaciji.

U velikoj balskoj dvorani pozorišta Dolbi, postavljeno je oko šest kilometara električnih kablova i oko dva kilometra draperije za potrebe gala prijema posle dodele Oskara. Za postavljanje draperije upotrebljeno je oko 32.000 spajalica.

U Los Anđelesu su u toku poslednje pripreme pred početak ceremonije koja počinje u 20.00 po lokalnom vremenu.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...