Južnokorejski film „Parazit“ osvojio Oskara (VIDEO)

97

Južnokorejski film „Parazit“ reditelja Bong Džun-hoa osvojio je rano jutros glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, Oskara za najbolji film.

U toj kategoriji bili su nominovani, „Ford v Ferrari“, „The Irishman“ (Irac), „Jojo Rabbit“, „Joker“ (Džoker), „Little Women“, „Marriage Story“, „1917“ i „Once Upon a Time… in Hollywood“ (Bilo jednom u Holivudu).

„Parazit“ dobitnik je ovogodišnjeg Oskara i prvi je u istoriji dodele tog priznanja koji je osvojio i nagradu za najbolji film i za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film izvan engleskog govornog područja sa titulom najboljeg filma.

„Parazit“ je osvoji ukupno četiri Oskara – za najbolji film, scenario, režiju i najbolje međunarodno ostvarenje.

 

Tri Oskara dobio je film „1917“ – za fotografiju, vizuelne efekte i montažu zvuka, dok su „Bilo jednom… u Hollywoodu“ i „Izazivač: L’ Man ’66“ osvojili po dve statue.

Uz Oskara za najbolju režiju južnokorejskom reditelju Bong Džun Hou, za najbolju mušku ulogu nagrađan je Hoakin Finiks za ulogu u filmu „Džoker“, a Rene Zelveger za najbolju žensku ulogu u filmu „Džudi“, koja je Oskara posvetila glumici Džudi Garland, čiji lik i tumači u filmu.

Glumac Bred Pit je osvojio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u ostvarenju „Once Upon a Time… in Hollywood“ (Bilo jednom… u Holivudu) reditelja Kventina Tarantina. Pored Pita u toj kategoriji su bili nominovani Tom Henks, Al Paćino, Džo Peši i Entoni Hopkins.

Glumac je nekoliko put nominovan za Oskara – 1995. nominovan za nagradu Oskar za sporednu ulogu u filmu „Dvanaest majmuna“, 2008. godine nominovan za Oskar za najboljeg glavnog glumca za film „Neobični slučaj Bendžamina Batona“ i 2012. godine nominovan je za Oskara za najboljeg glavnog glumca za film „Moneyball“.

Evo ko je sve osvojio Oskara 2020.:

– Najbolji film: „Parasite“ (Parasite) Bong Džun-hoa

– Nabolja režija: Bong Džun ho „Parazit“

– Najbolji glumac: Hoakin Finiks za „Joker“ (Joker)

– Najbolja glumica: Rene Zelveger za „Judy“ (Džudi)

– Najbolja muška sporedna uloga: Bred Pit za „Once Upon a Time… in Hollywood“ (Bilo jednom… u Holivudu)

– Najbolja ženska sporedna uloga: Lora Dern za „Marriage Story“

– Najbolji strani film: „Parasite“ (Parazit), Južna Koreja

– Najbolji dokumentarni film: „American Factory“ u produkciji Baraka i Mišel Obame

– Najbolji animirani film: „Toy Story 4“

– Najbolji originalni scenario: „Parasite“

– Najbolji adaptirani scenario: „Jojo Rabbit“

 

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...