Čomić: Opet bih postupila isto, mnogi će se obradovati da me vide van DS

103

Narodna poslanica Gordana Čomić izjavila je u Danu uživo da se ne oseća odgovornom za narušavanje kampanje bojkota i stabilnosti Demokratske stranke (DS), te da je odluka o ulasku u Skupštinu Srbije, kako bi obrazlagala predlog zakona koji je podnela, etičke prirode koju je svesno donela, izveštava N1.

„Snosim odgovornost svojih etičkih odluka i da mogu da biram ponovo, opet bih postupila isto“, izjavila je Čomić.

Čomić kaže da joj je stalo i do njenog predloga zakona da na izbornim listama mora biti 40 odsto žena, koji je usvojen u Skupštini Srbije, ali i do članstva u DS.

Kaže da je odluku, koja je „duboko etičke prirode“, donela svesno.

„Da se iskoristi mogućnost, ako sam ja opozicija koja je u pravu, da li pred sobom imamo vlast koja je spremna da bude odgovorna. To je prvo pravilo opozicije i vlasti“, rekla je Čomić.

Potpuno razumem da i Nebojša Zelenović ima etičku dilemu, kao i Saša Paunović. To su teške dileme, moraju sami da ih reše.

Čomić kaže da kad je predlog zakona stavljen na dnevni red „onda više ne razmišljate da li ćete snositi posledice zato što morate da branite svoj predlog zakona“.

„Kada imate pred sobom mogućnost da kažete ako već menjate izborne zakone, evo ja imam dva predloga zakona. Na njima je odgovornost bila da odluče“, kaže Čomić.

Dodaje da ono što je bitno jeste da će nakon predstojećih parlamentarnih izbora najmanje 100 žena biti u Skupštini Srbije i 40 odsto u svim lokalnim samoupravama.

„To je promena društvenog modela namenjenog ženama“, poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će ostati članica DS, Čomić je odgovorila da „nema nikakvih očekivanja“.

„Kada donosite takvu političku i emocionalnu odluku, kada imate stav da ste spremni da snosite posledice, onda nemate nikakva očekivanja kakve god posledice da budu. To je etika odgovornosti“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, mnogi će se obradovati da je vide van Demokratske stranke.

„Zato što nerviram ljude. Ja sam osoba koja je dosadna za medije, ja sam neko ko je sklon činjenicama, vladavini prava, proverljivim stvarima, pravilima, propisima, dijalogu sa svakim, sa crnim đavolom… To ljudi ne vole, to je malo remetilački faktor“, kaže Čomić.

Osnovna ideja DS, dodaje ona, jeste da gradite vladavinu prava, „da bi je bilo, mora da bude dijaloga, da biste učestvovali u dijalogu morate biti spremni da sednete za sto sa nekim koga ne možete očima da vidite“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...