Spomenik Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće između Starog i Novog dvora u Beogradu

82

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću biće podignut između Starog i Novog dvora na Terazijama, odnosno između Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine grada, odlučio je Odbor za podizanje spomenika na prvoj sednici, kojoj je predsedavao akademik Dušan Kovačević.

Skulptura tragično nastradalog srpskog i jugoslovenskog monarha na konju neće se nalaziti u centru cvetne rondele, kao što se razmišljalo, već bliže Pionirskom parku, a tehničke detalje utvrdiće Urbanistički zavod Beograda.

Naime, ispostavilo se da je na mestu cvetne rondele život skončao kraljevski par iz dinastije Obrenovića, kralj Aleksandar i kraljica Draga, kada su ih zaverenici bacili sa dvorske terase tokom Majskog prevrata 1903.

Zato je Odbor, odlučio da pomeri lokaciju za podizanje spomenika.

Na prvoj sednici takođe je odlučeno da se Odbor dopuni predstavnicima SANU, Srpske pravoslavne crkve, Kraljevskog doma Karađorđevića, Matice srpske i dijaspore.

Kako „Novosti“ saznaju, Komisija je najbliža ideji da se statua tragično nastradalog suverena, koji je po mnogima prva žrtva fašizma u Evropi, podigne po ugledu na neki od spomenika koji su u postojali u vreme Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije.

U periodu između dva rata širom zemlje su bila 132 kraljeva spomenika, a neke od njih izradili su čuveni vajari Ivan Meštrović, Lojze Dolinar, Antun Augustinčić…

„O veličini ličnosti kralja Aleksandra dovoljno govori činjenica da su nemilice, sa podjednakim žarom, njegova spomen-obeležja rušili kako okupatori, tako i posleratne komunističke vlasti“, ocenio je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, inače član Odbora.

Inicijativu za podizanje skulpture vladaru, ubijenom 9. oktobra 1934. u atentatu u Marselju, Skupštini grada Beograda podneo je u novembru 2018. predsednik Aleksandar Vučić kao građanin.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...