Vulin: „Sve što je srpsko, uvek predstavlja problem“

81

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izrazio je danas žaljenje zbog odluke Podgorice da vojnoj delegaciji iz Srbije ne dozvoli ulaz u tu zemlju u uniformama, navodeći da izgleda da „sve što je srpsko, uvek predstavlja problem“.

Vulin je naveo da je Ministarstvo odbrane Srbije u petak tražilo dozvolu nadležnog resora Vlade Crne Gore za ulazak zvanične delegacije u tu zemlju radi prisustva godišnjem pomenu ubijenom ministru odbrane SRJ Pavlu Bulatoviću i da im je u ponedeljak potvrđeno da će „sve biti u redu“.

„U ponedeljak oko 14.30 časova nam je rečeno da je sve u redu i da će biti onako kako smo tražili. A onda su oko 21.30 pozvali našeg ambasadora da mu kažu da sve može, ali da baš uniforma ne može. I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture“, naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je dodao da nije siguran da neka druga vojska u Crnu Goru ne bi mogla da uđe u uniformama i ocenio da izgleda da „sve što je srpsko, uvek predstavlja problem“.

„Žao mi je što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori i što ne treba da bude ovde. Od Hrvatske sam to i očekivao, ali nisam očekivao da tako nešto bude u Crnoj Gori. Ali sve što se desi u Hrvatskoj, desi se na kraju i u Crnoj Gori i žao mi je što crnogorska vlast nije bila malo originalnija, nego je morala da otima savet od Hrvata“, naveo je Vulin.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zatražio je danas od vlasti Crne Gore da brinu o Srbima koji žive u toj državi ali i dodao da će Srbija „čuvati i braniti Srbe gde god da oni žive i šta god da im se dešava“.

On je u Rovcima kod Kolašina, gde je bio na pomenu ministru odbrane SRJ Pavlu Bulatoviću, ubijenom pre dve decenije, ocenio da svaki napad na Srpsku pravoslavnu crkvu, bilo koji njen deo i njenu imovinu, predstavlja napad na sve Srbe, „gde god da oni žive“.

„Jedna je Srpska pravoslavna crkva, i srpska država ne može da ne brine o Srbima i ne može da ne brine o SPC“, naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je kazao da Srbija želi da čitav Balkan i Crna Gora budu sigurni, stabilni i mirni, ali i ocenio da „ne može biti sreće ni za koga, ako Srbi u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi, gde god da su, ne žive u miru, nisu poštovani i zaštićeni“.

„Strašno je da su u 21. veku Srbi jedini narod u Evropi koji mora da se bori za svoje pravo da govori svojim jezikom, piše svojim pismom i veruje u svog Boga, u Crkvi koju je svojim postojanjem zaslužio“, naveo je ministar.

Vulin je prethodno izrazio žaljenje zbog odluke Podgorice da vojnoj delegaciji iz Srbije ne dozvoli ulaz u tu zemlju u uniformama, navodeći da izgleda da „sve što je srpsko, uvek predstavlja problem“.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je, ranije danas, liturgiji povodom godišnjice ubistva Pavla Bulatovića u manastiru Kostrikovača, u Rovcima kod Kolašina.

Ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavle Bulatović ubijen je 7. februara 2000. godine u Beogradu.

Vojna delegacija Srbije morala da se presvuče da bi ušla u Crnu Goru

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...