Đorđević: Razvoj infrastrukture nema veze sa smeštajem migranata u Srbiji

126

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da aktivnosti njegovog ministartva u razvoju infrastrukture nemaju nikakve veze s bilo kakvim smeštanjem migranata u Srbiji, saopštio je njegov kabinet.

Đorđević je – piše u saopštenju – reagujući na netačne informacije u javnosti o smeštaju migranata u Srbiji, rekao da se čak ni prateće mere Ministarstva ne odnose na migrante, već na Rome i ostalo stanovništvo Srbije.

„Sve aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće sprovedene u skladu sa zakonom, po jasno definisanim pravilima, uz blagovremeno informisanje javnosti i bez opasnosti po naše građane“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je stupanjem na snagu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma Srbije i Nemačke razvojne banke „KfW“ o finansiranju, potpisanog 9. novembra 2016. godine, i Posebnog sporazuma uz Sporazum o finansiranju, počelo sprovođenje programa „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom“.

Taj program donacijom finansira nemačka banka sa 11,9 miliona evra, a Srbija sa oko 8,9 miliona evra.

Taj zakon je, kako je rekao, stupio je na snagu u januaru 2020. godine, a program će sprovoditi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji s Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

U okviru tog programa biće obnovljeno i izgrađeno dvadesetak predškolskih ustanova škola, domova zdravlja centara za socijalnu pomoć i drugih objekata. U okviru programa je i obuka radi olakšavanja zapošljavanja najranjivijih kategorija stanovništva, primarno Roma.

„Briga o našim građanima je prioritet, sve što radimo radimo transparetno“, rekao je Đorđević.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...