Na inicijativu predsednika Vučića formira se Komisija za popis svih žrtava NATO

96

Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uskoro bi trebalo da bude formirana komisija koja će utvrditi tačan broj stradalih tokom NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, saznaju „Novosti“.

Ideja je da ona „startuje“ do 24. marta, na godišnjicu početka bombardovanja.

Nova komisija biće formirana odlukom Vlade, koja će obezbediti i sredstva za njen rad.

Struktura će se zasnivati na vertikalnoj organizaciji – od lokalne policijske stanice i vojnih odseka, do grobalja i crkvenih parohija. U ministarstvima, posebno vojnom i MUP, VBA i BIA, kao i na nivou pokrajine i lokalnih samouprava, biće formirane radne grupe za istraživanja, koje će imati saradnike i privremena radna tela. Svi će oni biti „pod kapom“ državne komisije.

Ni posle dve decenije ne postoji tačan spisak svih žrtava, a procene su da je od 24. marta do 10. juna 1999. poginulo između 1.500 i 2.500 ljudi, a oko 6.000 ranjeno. Njihova imena, međutim, niko nije popisao, niti napravio jedinstvenu bazu podataka.

Zasada se zna da su za 78 dana agresije poginula 754 pripadnika Vojske i MUP-a. Ako bi se, pak, posmatrao period od 1. januara 1998. pa sve do kraja bombardovanja: ubijeno je 1.002 pripadnika vojske i policije.

Za 11 nedelja svakodnevnih vazdušnih napada, NATO je izvršio 2.300 udara na našu zemlju i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...