Jovanović: Vučić prišao mojoj politici; bojkot “najgluplja ideja”

370

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović podržao je inicijativu Predsedništva Pokrajinskog odbora LDP-a o formiranju jedne građanske liste za republičke izbore, izveštava N1.

Evropa kao ideja nije sporna, ključno pitanje je mir, mi u Skupštini – to znači mir, poručio je Jovanović u Danu uživo TV N1.

Jovanović je za N1 kazao da podržava jednu građansku listu za predstojeće izbore, jer je „previše vreme surovo da bismo sebi mogli da dozvolimo gluposti iz 2016“, kada je, kako je rekao, pristao da se odrekne svih mandata LDP-a kako bi se sa Demokratskom strankom i Socijaldemokratskom strankom napravila jedna jaka lista koja bi u budućnosti mogla da se redefiniše u stranku sposobnu da bude alernativa Aleksandru Vučiču.

Umesto toga, dodao je, dobili smo pet-šest stranaka čiji je ulazak u parlament upitan čak i sa sniženim cenzusom od tri odsto.

Najveći deo opozicionih stranaka, međutim, ni ne mari za snižen cenzus, jer se opredelio za bojkot izbora koji Jovanović naziva „najglupljom idejom koja je mogla da se zamisli u Srbiji“.

Rekao je da zna „puno divnih ljudi“ koji su za bojkot, te da svim opozicionim strankama poručuje da su jedni drugima bar toliko dužni da ne treba da se vređaju u kampanji.

„Nemojte da se vređamo, recite ‘ne slažem se’, nemam ništa protiv“, poručio je Jovanović.

Smatra i da je građanska opozicija trebalo da iskoristi Vučića koji je „krenuo ka njima“.

„Vučić je prišao meni i mojoj politici, nisam ja otišao na Romaniju, niti sam se ukopao na liniji Karlovac – Karlobag – Ogulin – Virovitica (…) Mi ga sada napadamo što pravi auto-put do Kosova, mi ga napadamo što pravi ‘mali Šengen’… Deo Srbije koji je najliberalniji, otišao je u ekstremizam. Proglašavaju ga izdajnikom što nije mantiju na sebe navukao i on otišao bosonog u Saborni hram u Podgorici, da on i Amfilohije okade Srbe, a ove poturice, kako ih zovu, bace u Jadran“, naveo je lider LDP-a.

Jovanović je istakao da su vremena teška, da je u Crnoj Gori haos, da je na Kosovu haos, da nam je „Bosna juče eksplodirala u lice“, da je u Nemačkoj „mala Merkel“ podnela ostavku u CDU, da je upitno da li će Makron ostati predsednik posle izbora u Francuskoj, kao i da slede predsednički izbori u SAD.

„Trideset godina sam u politici, nemam rejting kao Vučić, ali jedan sam od retkih koji ima političko iskustvo kao on. Pogledajte (Dodikove) poruke iz Sarajeva, mali je put od ‘Đukanoviću, ne dolazi’ do ‘Vučiću, odlazi’. Kad gledam litije ne doživljavam to kao renesansu svog naroda, nego kao najveće posrtanje koje je rezultat decenijskih promašaja“, rekao je Jovanović i dodao da mu je motiv za učešće na izborima ne da se „bije za LDP“, već da se bori za svoju decu i njihove drugare.

„Pred nama su dogovori, moram da razgovaram pre svega sa (predsednikom LSV-a Nenadom) Čankom. Hoću sa njim da razgovaram, puno toga smo uradili zajedno u prošlosti, bez dileme ga smatram najmerodavnijim za tu odluku koju ću doneti posle tog razgovora“, rekao je Jovanović.

Ocenio je i da Evropa kao ideja više nije sporna, jer je Vučić više sa ljudima iz Evrope nego bilo ko iz opozicije.

„Postoji nešto drugo. Ključno pitanje je mir. Mi u Skupštini to znači mir. To znači da nema šanse da napujdamo Srbe na Crnogorce, kao što smo ih ranije napujdali u Hrvatskoj, Bosni ili na Kosovu“, poručio je Jovanović.

Ponovio je svoj stav da je nestabilna Crna Gora najmanje potrebna predsedniku Vučiću.

„Znam da sa tim nema veze. On je veći gubitnik od Đukanovića u ovom trenutku. Pogledajte kako se naše društvo radikalizovalo, zamislite kako će izgledati kad sedne sa Kurtijem“, kazao je Jovanović uz ocenu da je Vučić upravo na primeru Mila Đukanovića naučio da ne možeš da imaš nikakvu opoziciju, jer će Rusija da je pretvori u tvog najgoreg neprijatelja.

„Desnica nema veze sa inženjeringom vlasti. Je l’ su oni pravili vojne kampove? Je l’ su oni organizovali dobrovoljce po Donjecku. Desnica su novi ‘Škorpioni’, panslavizam, skaču u Dunav i viču: ‘Za koga, za Rusiju!’ Nije desnica više samo Šešelj u ‘rendž roveru’ od 140.000 evra. To drugo je jače nego ikad. Sa tim drugim Crna Gora nije mogla sama da se nosi pre pet godina. Zaev bi danas bio istorijska ličnost da šest helikoptera sa marincima nije došlo u Sobranje kada su došli da ga ubiju“, rekao je lider LDP-a.

Kada je reč o nastavku dijaloga sa Prištinom i pritiscima Vašingtona na Aljbina Kurtija da ukine takse na robu iz Srbije, Jovanović je rekao da sa Kurtijem ne može tako da se razgovara, jer je reč o čoveku sa čvrstim principima poput Vojislava Koštunice.

Kurtijeva ideja o reciprocitetu je, prema Jovanovićevoj oceni, fer odgovor na politiku Beograda, ali nije dobar za ovo vreme, jer predstavlja problem u razgovorima.

Jovanović je istakao da više nema vremena za gubljenje, jer ako Kosovo ne krene napred, krenuće na drugu stranu i otvoriće se mogućnost za nove sukobe u regionu.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...